Zsemberi János, a topolyai TSC Labdarúgóklub elnöke szerint egy év múlva elkészülhet a TSC Labdarúgó Akadémia központi pályája, vagyis az új városi stadion, ami a régi helyén épül majd fel – írja a Pannon RTV.

A készülő stadion több mint négyezer férőhelyes lelátóval, fűthető és modern pályával rendelkezik majd, valamint szálloda is épül.

A TSC Labdarúgó Akadémia központi pályájának a kiépítéséhez több mint tízmillió euróra van szükség: a stadion felépülését a magyar kormány a Magyar Labdarúgó-szövetségen keresztül támogatja.

A TSC Labdarúgóklub csapata a hétvégén bebiztosította a feljutást a Szerb Szuperligába, így ősztől már az ország legjobb csapatai között vetéledik majd. A magyar kormány eddig 14 millió euróval (4,5 milliárd forinttal) támogatta a TSC Labdarúgó Akadémiát.

Ami a stadion megépítését illeti, az Átlátszó szerint a legnagyobb tételt a kivitelezési munkálatok képezik, erre 2,1 milliárd forintot (6,5 millió euró) fordítanak, építésre, szerelésre és alapozásra további 1 milliárd forintot (3 millió euró) irányoztak elő.

Ezek a tételek kimerítik a támogatás kétharmadát – a telek beszerzése, terveztetés, mérnöki szolgáltatás, felújítás külön költségként számolandó –, azt azonban nem részletezi a költségterv, mely építkezésekre vonatkozik a kalkuláció, ahogyan azt sem, mit ért a 99,6 millió forintos (300 ezer euró) felújítás alatt.

Hasonlóan ködös a közüzemi költségek kiugróan magas tétele is a maga 47,7 millió forintos (147 ezer euró) kalkulációjával, nincs ugyanis feltüntetve, mely időintervallumban, mely településeken, mely infrastruktúrák működését fedezi ez az összeg.

Topolyai fociakadémia – hogy lesz ebből nemzeti ügy?

Vajdaságot is elérte az immár határtalannak nevezhető orbáni fociláz: Dunaszerdahely, Eszék, Munkács és Csíkszereda után egy vajdasági település is (több) milliárd forintos támogatásban részesül. Habár Tóthfaluban már működik egy fociakadémia, nem azt fejlesztik, bővítik, hanem egy újat építenek Topolyán, ahol a felnőtt csapatban mindössze egy magyar anyanyelvű játékos szerepel.