A világ legfontosabb mellékes dolga, a labdarúgás a Szerbiában élő adófizetőknek legkevesebb százmillió eurójába kerül majd, ugyanis ennyibe kerül majd a Nemzeti Stadion felépítése. A szerb kormány vezetői szerint az építkezés nemsokára elkezdődik: a stadion Surčinban lesz, s mintegy hatvanezer néző befogadására lesz alkalmas – írja az N1 Televízió honlapja, amely arra a kérdésre kereste a választ, hogy mire használják majd ezt a hatalmas méretű stadiont, de egyelőre nem kapott erre érdemi feleletet. Ahogy az sem tudni, hogy a Partizan vagy a Crvena zvezda csapata miért játszaná a mérkőzéseit ebben a Nemzeti Stadionban, mikor mindkét klub rendelkezik saját stadionnal a főváros központjában.

A Nemzeti Stadion építése már 2015-ben szóba került, s akkor Aleksandar Vučić, még miniszterelnökként azt mondta, hogy az állam kész 150 millió eurót erre a célra fordítani. Később az összeg 250 millió euróra nőtt, azonban most a Szerbiai Labdarúgó-szövetség számításai szerint a Nemzeti Stadion mintegy 70 millió euróba kerül majd.

Zsemberi: Egy év múlva elkészülhet az új stadion

A TSC Labdarúgó Akadémia központi pályájának a kiépítéséhez több mint tízmillió euróra van szükség: a stadion felépülését a magyar kormány a Magyar Labdarúgó-szövetségen keresztül támogatja. A TSC Labdarúgóklub csapata a hétvégén bebiztosította a feljutást a Szerb Szuperligába, így ősztől már az ország legjobb csapatai között vetéledik majd.

„Ahhoz képest, hogy mennyi hasznot hozhat, ez a befektetés nem számít nagynak. Az egész terv neve az kell, hogy legyen: Stadion City, ami sok mindent magába foglal. Az a terv, hogy a stadion környékére egy új várost építsünk” – mondta Siniša Mali, Szerbia pénzügyminisztere.

Egészen más véleményen van Vladimir Novaković sportújságíró:

„Szerbiának ma két olyan stadionja van, amelyek nem felelnek meg az Európai Labdarúgó-szövetség előírásainak, s sokkal egyszerűbb ezeket átépíteni, mint egy új stadiont felépíteni. De még ez sem lenne probléma, hanem a fő gond, hogy mit csináljunk az új stadionnal. A sportlétesítmények sok esetben célirányosan épülnek, valamilyen nagyobb sportrendezvényre. A befektetés nagyon jelentős, s később problémák lehetnek. Többé-kevésbé valamennyi olimpia házigazdája szembesült az üresen álló építményekkel, amelyeket semmire se tudnak használni, s amelyeknek jelentős része gyorsan megy tönkre, mivel használaton kívül vannak”.