Több mint 12 millió darab tojást importált Szerbia az elmúlt évben, és egyetlen egy darabot sem szállított ki külföldre. Csak az év első két hónapjában 1,2 millió tojás, vagyis 90,6 tonna érkezett az országba. Ezek összértéke 292.800 amerikai dollár, nyilatkozta a Gazdasági Kamara illetékese a Blicnek.

Tavaly 11 millió darab tojás érkezett az országba, 1,4 millió dollár értékben, még nagyobb érdekességnek számít azonban, hogy a szerb piacra Bosznia és Hercegovinából, Magyarországról, Csehországból, Horvátországból, Németországból, Lengyelországból és Szlovákiából importált tojás érkezik.

A szerb gazdaságokban ezen felül 1,5 milliárd darab tojást termelnek évente.

Milan Prostran agrogazdasági elemző azt állítja, az, hogy a behozatal ennyire magas, senkit sem kell, hogy aggodalommal töltsön el, hiszen a szerb piac nyitott és számos állammal kötött megállapodást, így logikus, hogy nőtt az élelmiszer behozatala is.

Prostran szerint a nagy kereskedelmi láncoknak megvannak a saját szállítóik, ez nem kell, hogy zavarjon minket. Kiemeli viszont, hogy Szerbia nem nagy tojásfogyasztó, a legtöbb az ünnepek körül fogy belőle.

Szerbiának egyébként lenne elegendő kapacitása, hogy megtermelje a szükséges mennyiségű tojást, de a nyitott kereskedelmi piacnak ez a hátránya. Prostran hozzátette, évente 2 milliárd dollár értékben érkezik élelmiszer külföldről, ami a duplája annak, mint tíz évvel ezelőtt.

Horvátország például nagy tojásexportőr. Tavaly 133 százalékkal nőtt a tojás kivitele az előző évhez képest: 24,4 millió darab tojást szállított ki, amelyek értéke 2,1 millió euró.

A szakember szerint Szerbia csakis a minőségi ellenőrzéssel és a hazai termék vásárlására való buzdítással küzdhet ez ellen, hiszen az EU-ból érkező árut nem lehet részletesen kivizsgálni. Ha hazait választ az ember, segíti a hazai termelőt és egészségesebben táplálkozik majd, magyarázza Prostran.