Napokon belül ismét igényelhetőek lesznek a kétnyelvű anyakönyvi kivonatok. Az államigazgatási és közigazgatási minisztérium ezzel kapcsolatosan körlevelet küldött azon önkormányzatoknak, amelyekben valamelyik kisebbségi nyelv hivatalos használatban van.

A tárca erről kedden Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökét is értesítette, aki szerda reggelre sajtótájékoztatót hívott össze, hogy a a jó hírt ismertesse a közvéleménnyel:

– Elhárultak azok a technikai akadályok, vagy technikai-jogi akadályok, amik az elmúlt hónapokban ezt a lehetőséget nem tették realitássá – mutatott rá a VMSZ elnöke.

A sajtótájékoztatón Pásztor Bálint parlamenti képviselő, a Vajdasági Magyar Szövetség—Demokratikus Cselekvés Párt szerbiai parlamenti frakcióvezetője elmondta, hogy a napokban az összes önkormányzat megkapja majd azt a kötelező érvényű utasítást az államigazgatási és közigazgatási minisztériumtól, ami kötelezni fogja őket arra, hogy teljes egészében kétnyelvű születési, házassági és halotti anyakönyvi kivonatokat állítsanak ki.

– Még egy vonatkozása van az anyakönyvekről szóló törvények, ami a közvéleményben sokkal kisebb publicitást kapott, de legalább ennyire fontos, nevezetesen, hogy az év elejétől a nemzeti hovatartozást is feltüntetik az anyakönyveken, vagyis az anyakönyvi kivonathoz tartozik, annak a részét képezi – emlékeztetett Pásztor Bálint és rámutatott, hogy ennek köszönhetően a részarányos foglalkoztatás gyakorlati megvalósítása egyszerűbbé válik.

A Pásztor István és Pásztor Bálint sajtótájékoztatóján elhangzottakról hamarosan részletesen beszámolunk.