FRISSÍTÉS (2019. április 26.): A Nemzeti Választási Bizottság két pártot visszautasított, ami módosítja az alábbiakban közzétett hírünket.


A Tea Párt Magyarország, Egységes Magyar Nemzeti Néppárt és a Magyar Munkáspárt is bejelentkezett a májusi EP-választásokra. Ha az első két pártról még sosem hallottak, ne aggódjanak; más sem.

A Magyar Munkáspárt indulása még csak érthető, Thürmer Gyula pártja már régen jelen van a politikai porondon. A Tea Párt és a Nemzeti Néppárt hirtelen feltűnése azonban legalábbis gyanús.

Kedd délutánig gyűjthették az aláírásokat azok a pártok, amelyek indulni szeretnének a májusi EP-választáson. Húszezer érvényes aláírást kellett összegyűjteni ahhoz, hogy nyilvántartásba vételét kérhesse egy párt a Nemzeti Választási Irodánál.

Az ajánlóívek átvétele után rekordgyorsasággal folytatta le az ellenőrzési eljárást a Választási Bizottság, és ma reggel már közzé is tette a hivatalos, végleges listát. Eszerint 11 pártra szavazhatunk majd május 6. után, amikor megérkeznek a levélcsomagok.

Nyolc pártról eddig is lehetett tudni, hogy biztos induló. Felbukkant viszont három kisebb szervezet, amelyek közül kettőről azt is nehéz elhinni, hogy valódi párt. Az, hogy hogyan sikerült ilyen gyorsan összeszedniük húszezer aláírást, ugyancsak elgondolkodtató.

A Thürmer-féle Munkáspárt nem okoz meglepetést, megszokott programmal jelentkezik. Úgy vélik, a jelenlegi EU csak keveseknek jó, a bankok uralják az Uniót, a gazdagok élősködnek a dolgozókon, munkásokon. A Munkáspárt migránsmentes Európát szeretne látni, megegyezésre és békés kapcsolatokra törekedne Oroszországgal. A programjuk ennyivel ki is merül – és kevéssé különbözik a kormánypártokétól.

A Tea Párt Magyarország annyira új, hogy mindössze február közepén jegyezték be.

A HVG vette észre azt az érdekességet, hogy a Tea Párt alapszabálya szinte szóról szóra megegyezik a Párbeszéd Magyarországért alapszabályával. A párt neve utalás a történelmi bostoni teadélutánra és az amerikai Tea Party mozgalomra, amely populista, konzervatív és libertariánus nézetek vegyüléke. (A TEA Party név kettős szójáték volt: egyrészt a bostoni teadélutánra utal, másrészt a Taxed Enough Already, Máris Eleget Adózunk mondolat rövidítése.)

A Tea Párt még a bemutatkozó szövegét sem tudta önállóan megírni. Ha rákeresünk a Wikipédia Tea Party mozgalom szócikkére, láthatjuk, hogy a párt jellemzése megegyezik az ott leírtakkal, mindössze az „Amerikai Egyesült Államok” szót kicserélték „Magyarország”-ra.

A párt programja egyetlen szó: „Hamarosan…”

Az Egységes Magyar Nemzeti Néppárt picivel jobban próbál adni a látszatra. Legalább néhány pontos programot összedobtak és van saját Facebook oldaluk. Fő mondanivalójuk: „Vesszen Trianon”. Kicsit bővebben: „A vérszerződés óta összetartozunk. Ezen nem változtat se Muhi, se Mohács, se Arad, se Trianon. És mások se.”

Jelöltlistájuk első helyén Molnár V. József néplélek-kutató áll, a Magyarok Szövetségének szakrális vezetője. Második Drábik János, a Trianon Társaság elnöke.

Ezek a kis pártok nem sok eséllyel fogják elérni az 5 százalékos bejutási küszöböt. Indulásuk elsősorban a Fidesz számára előnyös, hiszen így a kormányoldallal szemben jobban szét fognak szóródni a szavazatok.

A Nemzeti Választási Bizottság már a sorrendet is kisorsolta. A szavazólapon így fognak szerepelni a pártok:

  1.  Egységes Magyar Nemzeti Néppárt
  2.  MSZP–Párbeszéd
  3.  Magyar Kétfarkú Kutya Párt
  4.  Jobbik
  5.  Fidesz–KDNP
  6.  Momentum Mozgalom
  7.  Tea Párt Magyarország
  8.  Demokratikus Koalíció
  9.  Mi Hazánk Mozgalom
  10.  Magyar Munkáspárt
  11.  Lehet Más a Politika

A már korábban hitelesített pártlisták programjáról itt írtunk:

Zöld Európától a felüljáróig

A pártok esélyeiről pedig itt:

Pártcsoportok és esélyek az EP-ben