A szerb állam egy inđijai földterületet kínált fel a Volkswagennek, annak érdekében, hogy idecsábítsa a világ egyik legnagyobb autógyártó vállalatát. A dokumentáció a szükséges adatokkal már a vállalat asztalán van, ahogyan a javaslat is, amelyben az áll, mi mindent kész beruházni Szerbia, amennyiben a Volkswagen ezt az országot választja, írja a mai Novosti.

A javaslatban többek között az is szerepel, hogy a jövőbeni belgrádi metró egy vonala egészen Inđijáig közlekedhetne, ennek köszönhetően a belgrádiak könnyen eljuthatnának a munkahelyükre.

A Volkswagen számára a legnagyobb kérdést azt jelenti Szerbiával kapcsolatban, hogyan juthatna itt szakképzett munkaerőhöz, ezért Szerbia egy olyan lokációt ajánl fel, ahol kis körzetben mintegy 3 millió ember él, félúton Újvidék és Belgrád között, hogy mindkét város legjobb munkaerője a vállalat rendelkezésére álljon.

Inđija mellett szólt egyébként a már egyébként is nagyon jól kiépített infrastruktúra, az utak és vasúthálózat közelsége, illetve az is, hogy ennek a városnak már nagyon pozitív az előélete, ha a külföldi beruházásokat vesszük számba: több tíz hazai és külföldi vállalat dolgozik itt és még senki sem bánta meg a beruházását.

A korábbi hírek arról szóltak, hogy a Volkswagen kidobta a lehetőségek közül Szerbiát, majd ezt azonnal cáfolta is a vállalat.

Amennyiben a német székhelyű gyár mégis igent mondana Szerbiára, abból az országnak hatalmas haszna lenne, állítja a Novosti. Felgyorsítana olyan fontos projekteket, mint például a fővárosi metró építése, amiről évtizedek óta csak álmodoznak a belgrádiak.

Amennyiben a Volkswagennek nem tetszik az inđijai lokáció Szerbiának lesz még egy javaslata, mégpedig Šumadijában, Jagodina környékén, írja a Novosti.