„A szerb kormány döntése, amely arról szólt, hogy a párizsi Notre Dame-i székesegyház felújítására egymillió dollárt küldjön Franciaországnak, az állami politika példamutatása, ami a ránk jellemző változásokat szimbolizálja, valamint a Franciaországgal kapcsolatos barátságunkat” – nyilatkozta Siniša Mali. Szerbia pénzügyminisztere a TV Prvának elmondta, a döntés alapját a Franciaországhoz kötődő barátság és az állami politika képezte.

„Amikor valaki bajba kerül, akkor kell megmutatni, hogy mennyire komoly államról van szó, méghozzá úgy, hogy akár csak egy szimbolikus segítséget nyújtasz a bajba jutott irányába” – nyilatkozta Mali, aki hozzátette, „bajban ismerszik meg a barát”.

Szerbia pénzügyminisztere az interjúban azt is közölte, hogy Emmanuel Macron, francia elnök szerbiai látogatása minden bizonnyal júniusban lesz.

A szerb kormány hétfőn átutalta Franciaországnak azt az egymillió euró értékű anyagi támogatást, amivel hozzájárul a párizsi Notre-Dame-i gótikus stílusú templom, a Párizsi főegyházmegye főszékesegyházának felújításához.
Mint ismeretes, a párizsi székesegyház április 15-én gyulladt ki, de a tűzoltóknak köszönhetően sikerült megmenteni a templom szerkezetét.

„Ezzel a döntéssel megerősítést nyert a francia nemzettel való, évszázados barátság, s emellett az a kívánság is kifejezésre jut, hogy a francia és a világ civilizációjának szimbóluma minél előbb átessen a felújításon, s ez a kulturális és művészeti szentély kinyissa kapuit a jövendőbeli zarándokok előtt” – olvasható a szerb kormány ülése után kiadott közleményben, amelyet a tájékoztatási eszközökkel való együttműködésért felelős iroda tett közzé.

Notre-Dame: Ablak a világra és a lélekre

A kanizsai Kistemplomban ugyanúgy lehet imádkozni, mint a párizsi Notre-Dame-ban – próbálja meg, aki nem hiszi. Csak míg az egyikben a kisközösség, családunk és barátaink jutnak eszünkbe Isten színe előtt, addig a másikban ránk terül az egész világ, csukott szemmel is ráláthatunk az isteni-emberi mindenségre. És ez így van jól.

Nytióképünkön Siniša Mali, Szerbia pénzügyminisztere