Mintegy 30 000 hektárnyi cukorrépát vetettek a hazai termelők, ami fele az előző évi mennyiségnek, így a hozamtól függ majd, hogy elegendő mennyiség lesz-e a hazai fogyasztóknak, vagy importálni kell majd. Kivitelre biztosan nem lesz cukor, nyilatkozta a Betának Milan Prostran mezőgazdasági szakember.

Szerbia egyébként 180.000 tonna cukrot szállíthatna az Európai Unióba, de az elmúlt években az igények 220.000 tonnára nőtt a kivitel, mert több mint 100 000 hektárnyi terület volt cukorrépa alatt.

Prostran a Betának azt nyilatkozta, hogy Szerbia maximális termelése 700.000 tonna körül mozgott, ami mintegy 200 000 tonnával több, mint amennyire a szerb piacnak szüksége van. Prostran hozzátette, a cukorrépa piacot veszélyezteti az is, hogy a nádcukor feldolgozása olcsóbb, azért is, mert többéves növényről van szó.

A szakember szerint a cukorrépa vetéséhez nem voltak meg idén a megfelelő feltételek, elsősorban a márciusi szárazság miatt. A kisebb bevetett terület miatt a még működő 4-5 cukorgyár is veszélyben van, előfordulhat, hogy nem lesz mit feldolgozniuk.

A Sunoko gyár részére 22 000 hektárnyi területet vetettek be, ami mintegy 30 százalékkal kevesebb, mint tavaly. Mint azt a vállalatban elmondták, a csökkenés oka, hogy a termelők csalódottak az alacsony felvásárlási ár miatt és a növényt támadó rothadási betegség megjelenése miatt is.

A Sunoko szerint a hazai piacot ellátják majd, de az Európai Uniós piac igényeit már nem tudják majd kielégíteni.