Soros Györgynek ítélték oda a Don Ridenhour Bátorság Díjat 2019-ben – számolt be a Népszava. A The Nation folyóirat és a Fertel Alapítvány díját a vietnami háborús veterán Ridenhourról nevezeték el, aki feltárta My Lai-i mészárlás részleteit. Idén adták át 16. alkalommal a bátorság díjat.

Soros köszönőbeszédét azzal kezdte, hogy olyan időben kapta ezt a díjat, amikor a nyílt társadalom értékeit az egész világban támadják, még az Egyesült Államokban is. Megköszönte a díjat odaítélő bizottságnak, hogy elismerték a munkáját. Ő a díjat szélesebb körű elismerésként értékeli, így ajánlotta „azoknak a nagyszerű és elkötelezett embereknek”, akikkel együtt dolgozott az évek folyamán a Nyílt Társadalmak Alapítványon keresztül.

„Ők azok az emberek, akiknek volt bátorságuk számonkérni (a hatalmat), kiállni az igazságért az emberi méltóságért. Sokukat ma folyamatosan megpróbálják elhallgattatni, démonizálni, a hatalmon lévők a nép ellenségének bélyegzik őket, összeesküvés elméletekkel próbálják meg lejáratni a jó munkát, amit végeznek. Mindezt azért, mert kiállnak az emberi jogokért, különösen a legsérülékenyebbek jogaiért” – tette hozzá.

A magyar helyezettel is foglalkozott beszédében a magyar származású milliárdos.

„Szülőhazámban, Magyarországon Orbán Viktor kormány egy szupergonoszt csinált belőlem, aki állítólag egy összeesküvést sző, hogy tönkretegye a magyar nemzet feltételezett keresztény identitását. De én nem élek Budapesten. Viszont a támogatottjaink közül többen igen, mint például Pardavi Márta a Helsinki Bizottságból. Nekik együtt kell élniük ezzel a démonizálással és ezzel a gerjesztett ellenségességgel minden nap, mert az a munkájuk, hogy megvédik a bevándorlók és a menekültek jogait” – mondta a díjazott.

Soros György a díjjal járó 10 ezer dollárt az angol nyelvű, magyar politikával foglalkozó Hungarian Spectrum blognak ajánlotta fel.

„Fontos szolgálatot tesz azzal, hogy az egész világnak megmutatja, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök mit mond a népének. A blog megérdemli, hogy ismertebb legyen és többen támogassák” – fogalmazott Soros.

A Hungarian Spectrumot tizenkét éve írja Balogh S. Éva, 56-os menekült, a Yale Egyetem nyugalmazott történelemprofesszora. Sokáig maga fedezte a bloggal kapcsolatos költségeket, de az utóbbi időben olykor adományokat kér olvasóitól. Naponta megjelenő cikkeit sok külföldi tekinti a magyar valóságot hitelesen bemutató írásoknak – írja a Népszava.