Továbbra is emberek milliói használnak nagyon könnyen megfejthető jelszavakat, a leggyakoribb feltört jelszó az 123456 volt – áll a brit Nemzeti Kiberbiztonsági Központ (NCSC) legújabb tanulmányában, melyről a hvg.hu számolt be Tech rovatában.

A feltört jelszavak átvizsgálása után az NCSC megállapította, hogy az 123456 jelszót legalább 23 millió kárvallott használta. Ez után az ugyancsak nem túl bonyolult 123456789, a qwerty, a password, illetve az 1111111 következett. Nagyon sok pórul járt felhasználó saját keresztnevét adta meg jelszóként, a bűnözők imádták a Daniel, Charlie, illetve Michael jelszavakat. Népszerűek és könnyen feltörhetőek a különféle sportcsapatok, illetve zenekarok nevei is, a szakemberek viszont azt javasolják, hogy három könnyen megjegyezhető, ám egymással kapcsolatban nem álló szóból érdemes jelszót készteni.

„Egy jó jelszó megválasztása a legtöbb, amivel egy-egy személy hozzájárulhat saját digitális biztonságának megőrzéséhez” – mondta Troy Hunt biztonsági szakértő a BBC-nek.

Nyitókép: Pixabay