Belgrádban, a becslések szerint több mint 100 000 ember gyűlt össze a Szerbia Jövője fővárosi kampányrendezvényén. Az összejövetel koncertekkel kezdődött, majd a beszédek következtek. A Szerbiai RTV és több online portál élőben közvetítette a rendezvényt, amelyet nálunk is követhettek.

Ana Brnabić kormányfő beszédében hangsúlyozta, a rendezvényt azért szervezték, hogy megmutassák, Szerbia nem megosztott ország, nem megosztott társadalom. Szerbia a normális és becsületes emberek országa, ahol fontos a munka, fontosak az eredmények. Brnabić emlékeztetett arra, hogy Vučić felkérésére kezdett politikával foglalkozni 2016-ban és ma is büszke arra, hogy a csapat tagja, olyan tagja, aki nem elégedett az eredményekkel és aki szerint sokkal többet kell még tenni, hogy Szerbiában jobb legyen az élet.

Az ellenzéki tüntetések kapcsán a kormányfő azt mondta, múlt szombaton semmilyen tervet, semmilyen elképzelést nem hallhattak, majd hozzátette, azok, akik most az utcára vonultak, amíg hatalmon voltak nem beszéltek a polgárokkal, hanem zárt ajtók mögött politizáltak. Hozzátette, elképzelése szerint az állam a polgárok rendelkezésére kell, hogy álljon minden pillanatban, majd elmondta, ehhez egységre van szükség, nem pedig arra, hogy szendvicsesekre és az elitre osztjuk a népet, mondta Brnabić.

Ivica Dačić külügyminiszter kiemelte, büszke arra, amit az SZHP-vel való koalícióval elértek az elmúlt hét évben. Vučićnak azt mondta, ne védje tovább az ellenzéket és írja ki a választásokat. Kiemelte, Szerbiát nem lehet sem fenyegetni, sem megosztani.

— Đilas, Jeremić, Obradović, Lutovac, mindenük megvan, a média, a nyugat, az amerikai támogatottság, minden, csak Szerbia népének támogatása hiányzik nekik, mondta Dačić.

Milorad Dodik, boszniai szerb elnök is szólt az egybegyűltekhez, és többek között arról szólt, hogy Aleksandar Vučić mennyit tett a Boszniában élő szerbekért.

— Mi magyarok nagyon tiszteljük Vučićot, mert a vajdasági magyarokat energiaforrásoknak tekinti. Ezért nagy köszönet illeti. Mi hasonlóan viselkedünk otthon. Büszkék vagyunk a szerb közösségre Magyarországon, támogatjuk őket, hogy védjék a hagyományaikat, mondta Szijjártó Péter, Magyarország külügyminisztere ma Belgrádban.

Szijjártó beszédjének végén hozzátette, Szerbia megérdemli, hogy minél előbb az EU tagja legyen. Elfogadhatatlan, hogy mesterségesen lassítják a társulási folyamatokat.

Önök egy büszke nemzet, amit többször bizonyítottak. Az Önök csatlakozásával Európa is gazdagabb lesz. Éljen Szerbia és éljen a két ország közötti barátság, zárta gondolatait Szijjártó.

Aleksandar Vučić nem sokkal fél nyolc után kezdte beszédét, majd több mint fél órán keresztül beszélt a tömeghez. Elmondta, nagyon sok energiát fektettek abba, hogy egy ilyen este létrejöhessen. Kiemelte, az ő feladata elnökként az, hogy a békét óvja, a 21. században nem lehet egy háború sem. Koszovó kapcsán hozzátette, nem folytatódik a párbeszéd mindaddig, amíg az adót meg nem szüntetik, ebből nem enged.

Vučić szólt a beruházásokról, arról is, hogy nagyon fontos levelet kapott a Volkswagentől, amelyből kiderül, hogy Szerbia még mindig játékban van, ami a leányvállalat megnyitását illeti. Szerbia egy rakéta gyorsaságával halad előre, mondta.

Az ellenzéki tüntetések kapcsán azt mondta, kész tárgyalni azokkal, akik másként gondolkodnak, de nemet kell mondania az ultimátumra. A politikában nincs helye az ultimátumnak, emelte ki.

– A mi célunk egy erős Szerbia, egy olyan Szerbia, amelyben van elég munkahely, amelynek elégedettek a polgárai. De könyörgöm Önökhöz, mint a Jóistenhez. Mitsem ér az egész, ha nem születnek gyerekek. Törődnünk kell a gyerekekkel, mert elfogyunk, eltűnnek a városaink, eltűnnek a falvaink, mondta Vučić.

A Szerbia Jövője belgrádi rendezvénye Oliver Mandić koncertjével zárult.