Szijjártó Péter magyar külügyminisztert Szerbia legnagyobb támogatójaként jelentették be a Szerbia Jövője kampánysorozat belgrádi nagygyűlésén, és külön köszönetet mondtak neki, amiért nagypénteken elfogadta a szerb elnök meghívását.

A magyar külügyminiszter köszönetet mondott Aleksandar Vučićnak és a Szerb Haladó Pártnak a meghívásért, majd szerb nyelven elmondott beszédében kiemelte, hogy néhány évvel ezelőtt elképzelhetetlen volt egy hasonló felállás, vagyis egy magyar miniszter jelenléte egy szerb kormánypárti rendezvényen.

— Itt a bizonyíték, hogy ha hiszünk benne, akkor minden megvalósulhat. A szerb magyar kapcsolatok néhány évvel ezelőtt nehéz kérdésnek minősültek. A változás a személyes lépéseknek köszönhető, a Fidesz, a SZHP és a VMSZ képviselői egyéni tevékenységének köszönhető mindez, és ezért köszönet illeti őket. Ma elmondhatjuk, hogy a szerbek és a magyarok barátok, soha nem volt a két ország között ilyen jó a kapcsolat. Sokkal több az ok az együttműködésre, mint ami ellene szólna.

Közép-Európa erősödik, tette hozzá Szijjártó. Szavai szerint ennek az oka az erős nemzeti politika. Az erős Közép-Európának pedig erős Szerbiára van szüksége. Mindenki számára egyértelmű, hogy Szerbia egyre erősebb, ennek az oka pedig, hogy Önök sem mellőzték a nemzeti érdekeket. Ezért úgy gondolom, hogy mi együtt, nagy tetteket hajtunk majd végre: mert biztos értékeken és alapokon állunk, büszkék vagyunk a nemzetünkre, a történelmünkre, a vallásunkra, amit készek vagyunk megvédeni, megalkuvás nélkül, mondja Szijjártó Belgrádban.

Hozzátette, a politikai biztonság nagyon fontos Magyarországnak és Szerbiának is.

Nagy érték ez, ez abból is látszik, hogy sokan ezt el akarják venni tőlünk. Hazugságokkal többek között. Ilyen változásokat néhány hónappal ezelőtt követeltek nálunk is, de nem sikerült nekik. Így lesz Szerbiában is, ebben biztos vagyok, mondta a külügyminiszter, majd hozzátette:

— Mi magyarok nagyon tiszteljük Vučićot, mert a vajdasági magyarokra energiaforrásként tekint. Ezért nagy köszönet illeti. Mi hasonlóan viselkedünk otthon. Büszkék vagyunk a szerb közösségre Magyarországon, támogatjuk őket, hogy védjék a hagyományaikat.

Szijjártó beszédjének végén hozzátette, Szerbia megérdemli, hogy minél előbb az EU tagja legyen. Elfogadhatatlan, hogy mesterségesen lassítják a társulási folyamatokat.

Önök egy büszke nemzet, amit többször bizonyítottak. Az Önök csatlakozásával Európa is gazdagabb lesz. Éljen Szerbia és éljen a két ország közötti barátság, zárta gondolatait Szijjártó.

Fotó: MTI, Burger Zsolt