A Szerb Haladó Párt és a vele koalícióban lévő politikai pártok tagjai Újvidékről több mint száz autóbusszal indultak el Belgrádba a Szerbia jövője elnevezésű nagygyűlésre, közölte a 021.rs hírportál.

A tájékoztatási eszköz riporterei arról számoltak be, hogy az SZHP szimpatizánsait Újvidék több pontján is látták, egyebek közt a Liman lakótelepen, a Vásárnál, és az Újtelep városrészben. A buszok többsége 14 óra körül indult meg a szerb fővárosba.

A portál munkatársai számos magyarországi, szlovákiai és boszniai rendszámút autóbuszt is láttak, melyek a nagygyűlésre szállították az utasokat.

A riporterek a buszok körül gyülekező személyek között több politikust, közintézmény-vezetőt láttak, egyebek közt Zdravko Jelušićot, az újvidéki képviselő-testület elnökét. A tudósítás szerint ők koordinálták a buszokba való beszállást, valamint egy listával a kezükben telefonon hívogatták azokat, akik nem jelentek meg a helyszínen.

A Belgrádba induló csoportok útravalóként szerb lobogókat, szendvicseket és ivóvizet kaptak.

A 021.rs munkatársai tudósításukban megjegyezték, hogy az utazók között nagyon sok volt fiatal, akik közül többen még kiskorúak. Az egyik tizenéves éppen a portál riporterétől kérdezte meg, hogy kitől kaphatja meg a napidíját. A beavatottak elmondása szerint ugyanis a nagygyűlés résztvevőinek a szervezők ezer dinár napidíjat és élelmet ígértek.

A portál cikkében rámutatnak, hogy nem lehet pontosan megszámolni, hány autóbusz indult a belgrádi nagygyűlésre, de az teljesen bizonyos, hogy több ezer emberről van szó.

A cikk több videót és egy fotógalériát is közölt, ami ITT tekinthetők meg.