Az európai uniós választások előtt 50 nap áll rendelkezésükre a pártoknak, hogy bemutassák programjukat, szavazókat szerezzenek és képviselőket küldjenek Brüsszelbe. Magyarországon az utolsó esélyes párt is zászlót bontott a hétvégén, így minden program rendelkezésre áll, összeszedtük, ki mivel próbál szavazásra csábítani.

Fidesz-KDNP

A Fidesz a megszokott úton kampányol

 A Fidesz már április elején bemutatta választási programját. Mondanivalójukat két szóban össze lehet foglalni: migráns és Soros. Kicsit bővebben: migráns, Soros, Brüsszel. Orbán Viktor a programjuk ismertetése alkalmával nem vesztegetett szót az oktatásra, egészségügyre, agráriumra, a vidékre, határon túli magyarokra, netán a gazdaságra. Lényegében azzal akarja meggyőzni a szavazóit, kizárólag ő képes felvenni a harcot Brüsszellel, ahonnan orvul népességcserére készülnek a brüsszeli hatalmaskodók. Úgy fogalmazott: „a legális migráció programja valójában egy európai népességcsere programjának a fedőneve”.

Orbán Viktor a kampány nyitórendezvényén arra is felhívta a figyelmet, hogy Magyarországnak 9 éve vannak vitái Brüsszellel, „ezek mindig arról szólnak, a magyar kormány nem hajlandó azt csinálni, amit Brüsszel diktál, ha az a magyaroknak nem jó”.

Ezek szerint korábban lehetett alkudozni az Európai Unióval, amióta a Fidesz van hatalmon, ez nem lehetséges.

MSZP–Párbeszéd

A szocialisták újból összeálltak a Párbeszéddel, akiknek vezetője sikeresen ütötte ki nemrég a budapesti polgármesteri választási (szocialista) jelöltet és akinek valljuk be, annyi esélye lesz, mint kísérleti nyúlnak az égő laboratóriumban.

A szocialisták szerint a foteled ellened dolgozik

Az MSZP–Párbeszéd formáció programját „Haza-szeretet-Európa” címmel hirdette meg. A Párbeszéd nem sokat tett hozzá a programhoz, csak saját jelöltjüket reklámozzák néhány mondattal.

Oktatás területén az idegen nyelvre és az informatikára helyeznék a hangsúlyt a szocialisták. Európai szintű egészségügyet, komoly klímapolitikát és gazdasági téren a vidék felzárkózását ígérik. Bevezetnék az európai minimálbért és minimálnyugdíjat. Sürgetik az euró bevezetését, a menekültüggyel kapcsolatban új rendszer kidolgozását szorgalmazzák, tekintettel a határmenti országokra. „Nem lehet magára hagyni az EU külső határán lévő országokat” – fogalmaznak kiadványukban.

Az MSZP azt vallja, a kerítést nem akarják lebontani a határnál, viszont „a befogadásnak van határa, a szolidaritásnak nincs”. Sürgetik az uniós csatlakozási eljárásokat Szerbiával és Koszovóval is.

Az agrártámogatások szinten tartásáért és a vidék felzárkóztatásáért harcolnának, utóbbit a digitalizáció útján kívánják elérni, „okosfalu-programjuk” az agrártámogatási rendszer eddigi három pillére mellett lenne a negyedik.

Az egyetlen közös listát az MSZP-Párbeszéd állította

Foglalkoznak a média helyzetével is, garantálnák, hogy az Unió hírcsatornája, az Euronews eljusson minden háztartásba. (Jelenleg valóban csak a legdrágább programcsomagokban érhető el.)

Jobbik

A Jobbik állt elő a legrészletesebb, leghosszabb programmal. Már az elején leszögezik, ők régóta kritizálják a „mozdíthatatlan hatalmi tömböt, melyet az Európai Unió bürokráciája és gőgjükbe szédült vezetői jelentenek”.

Európa válságával kapcsolatban felhívják a figyelmet, hogy azt a magyar kormány saját céljaira használja fel, az emberek félelmeire és szorongásaira alapozva.

Első helyen náluk is a migrációs probléma szerepel, együttes, közös fellépést hirdetnek a határvédelemben. Ezúttal is kiemelik kedvenc elméletüket, amely szerint Magyarország sosem volt gyarmattartó ország, tehát nincs felelőssége a menekültek befogadásában. Óriási problémának tartják a kivándorlást, amelyről meggyőződésük szerint a kormány nem a valós adatokat kommunikálja.

A Jobbik gazdaságilag az ország leszakadását látja, a munkavállalóknak egyenlő bért követel minden uniós országban, a támogatásokról pedig elszámoltatná a kormányt. „Hatalmas összegeket kaptunk eddig az Uniótól, miért nem látunk belőle semmit” – teszi fel a kérdést a ma már ellenzékinek számító párt.

A média helyzetével kapcsolatban megállapítják, ma az országban álhírgyártás folyik, ami az állam működésének része, a közmédia teljes kontroll alá került, miközben az ellenzéki sajtót elhallgattatják.

A határon túli magyarságnak autonómiát követelnek, úgy látják, jelenleg csak hatalomtechnikai eszköznek használja őket a Fidesz, miközben „fejük felett összekacsint az őket elnyomó hatalommal”. Szerbia uniós csatlakozását csak akkor támogatják, ha a délvidéki magyarok önrendelkezési jogát biztosítják. A mezőgazdasággal, egészségüggyel, oktatással nem foglalkozik a Jobbik programja.

Demokratikus Koalíció

A DK bontott legkésőbb zászlót, hétvégén ismertették programjukat. A magukat legeurópaibb pártnak tartó DK rámutat, Orbán valójában az Európai Unió szétverésére készül, Brüsszel elleni hazug támadásokkal.

A DK európai családi pótlékot javasolna a mélyszegénység enyhítésére, európai minimálnyugdíjat és minimumbért kérnének a szocialistákhoz hasonlóan. Garanciát szeretnének az egészségügyben, kéttannyelvű oktatást az iskolákban, egyenlő béreket az egész Unióban. Náluk szerepel egyedül javaslat az egységes munkanélküli segély bevezetésére. A DK az Európai Egyesült Államokban látná a garanciát a jogállamiságra, médiaszabadságra, kisebbségek védelmére, független igazságszolgáltatásra.

Orbanisztán helyett európai Magyarországot hirdetnek meg, ahol a sajtó szabad, a kormánypropaganda helyett hiteles tájékoztatás folyik.

A DK szorgalmazza az euró bevezetését, nagy hangsúlyt fektet a klímaváltozással kapcsolatos problémák kezelésére és a digitalizáció területén való felzárkózásra. Alapjoggá tennék az internet-hozzáférést. Azt is javasolják, hogy Európa napja, (május 9) legyen munkaszüneti nap. A DK sem a mezőgazdaságra, sem a határon túli magyarságra nem tér ki.

Futnak még

A kisebb pártok közül az LMP, Momentum, Mi Hazánk és a Kétfarkú Kutyák szedték még össze az induláshoz szükséges aláírásokat.

Az LMP a környezetvédelemre, fenntartható fejlődésre koncentrál. Nem támogatják az eurót, küzdenének az adóparadicsomok ellen, a határon túli magyarságnak egyenlő jogokat követelnek, melyek biztosítását autonómia keretén belül látják megvalósíthatónak.

A Momentum „nem adja a jövőjét”. Programjukban több különlegesség is szerepel, többek között európai CIA és FBI létrehozását javasolják, állandó közös hadseregről álmodnak, az iskolában európai uniós tantárgyat vezetnének be. Náluk szerepel egyedül az orosz fenyegetettség kérdése, hatékony fellépést sürgetnek a határok biztosítása érdekében. Ezt fizikailag és a kibertérben is értik. Az orosz dezinformációs támadások még komolyabb veszélyt jelentenek, mint a fizikai fenyegetettség – vallják. A Momentum is úgy látja, a határon túliak jelenleg csak a politika eszközei, saját érdekükben használják őket a hatalmon lévők.

A Mi Hazánk programja olyan kijelentésekkel van tele, amelyek a legnagyobb jóindulattal sem állják meg a helyüket. A Jobbikból kivált radikálisok azt gondolják, hogy a külföldiek tönkreteszik a magyar termőföldet, a kohéziós pénzeket lenyúlják a németek, az Unión kívül is van élet, a periférián található tagállamok szegénysége az alapja a nyugati országok jólétének. Utóbbival kapcsolatban azért megjegyeznénk, Magyarország még mindig sokkal több pénzt kap az Uniótól, mint amennyit befizet oda.

A Mi Hazánk Gyurcsány és Orbán nélkül képzeli el a jövőt.

Programjuk nagy részét a migrációs kérdés teszi ki, ember legyen a talpán, aki nem zárja magára hatszor az ajtót félelmében, miután elolvasta a programot. „A köntöst öltönyre cserélték, de a kontinensünkön élő muszlim politikusok az iszlám további térnyerésén fáradoznak” – írják. A cigánybűnözésre vonatkozó politikai korrektséget elutasítják. Szerbia csatlakozását csak autonómia biztosításával támogatnák.

A Kétfarkúak ezúttal is egyszerű, könnyen áttekinthető programmal álltak elő. Továbbra is „visszacsatolnák Trianont”, ingyen sört követelnek egész Európában, az euró helyett a forintot vezetnék be Európában, a politikusoknak pedig előírnák, hogy más országok politikusainak ígéreteit is tartsák be. Legzseniálisabb ötletük: ne határkerítést építsünk, hanem egy óriási felüljárót Magyarország fölé, a déli határtól Bécsig.

Néhány ígéret a Kétfarkú Kutya Párttól

Kilátások

A legfrissebb közvéleménykutatások egyöntetűen a Fidesz győzelmét jósolják, 50 százalék körüli eredménnyel. A Jobbik és az MSZP körülbelül egyformán állnak, picivel 10 százalék fölött, a DK majdnem eléri a 10 százalékot, a Momentum a bejutás határán mozog, a többieket inkább a be nem jutók közé sorolják. Az előzetes felmérések szerint még a Kétfarkúaknak is nagyobb szavazótáboruk van, mint a Mi Hazánknak.

Magyarország a május 26-i választáson összesen 21 képviselőt küldhet majd az Európai Parlamentbe.