— Semmilyen ultimátumnak nem teszek eleget. Az ellenzék nem azt akarja, hogy a népnek jobb legyen, az ő feltételeiket iparmágnások szabják, mondta tegnap legközelebbi munkatársainak az SZHP elnöke és Szerbia elnöke, Aleksandar Vučić.

A Blic értesülései szerint 25 körzeti és 8 városi szervezet képviselőivel beszélt az elnök hétfőn, a pénteki fővárosi nagygyűlést megelőzően.

Vučić arra számít, hogy a pénteki belgrádi rendezvényen mintegy 150 000 ember vesz majd részt.

Ami a keddi elnökségi ülést illeti, a kibővített gyűlésen mintegy 7000-en vesznek majd részt, de a Blic forrása szerint nem döntenek a rendkívüli választás kiírásának dátumáról. Vitáznak ugyan fognak, és elég egyértelmű, hogy a többség a választások kiírását támogatja, döntést mégsem hoznak majd.

Vučić megvárja a közeljövőben előtte álló tárgyalásokat a fontos európai vezetőkkel. Április 29-én Berlinbe utazik, ahol Angela Merkel német kancellárral és Emmanuel Macron francia elnökkel tárgyal majd. Ezt megelőzően április 25-én az elnöke Kínába utazik, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is találkozik majd. A Blic forrásai szerint csak ezt követően dönt majd a választások kiírásáról.

Bojan Klačar, a CESID munkatársa szerint a döntést a választások kapcsán az elnök hozza meg, és sokkal reálisabb, hogy nem kerül sor a rendkívüli kiírásra, hanem a soron következő választásokra jövő tavasszal.