Ahogy arról már beszámoltunk, tűz ütött ki hétfőn a párizsi Notre-Dame székesegyházban: a tűzoltóság tájékoztatása szerint a lángok a világhírű épület felső részében pusztítanak, az épület felett hatalmas füstfelhő látható. Azóta a tűz egyre terjed, és a hátsó szentély tornya ledőlt. A füst teljesen beborítja a környéket – írja az euronews.

A székesegyház szóvivője azt mondta, a képek alapján arra számítanak, hogy a templom egész födélszerkezete le fog égni. A Reuters nem sokkal este nyolc után azt közölte, hogy leomlott a tetőszerkezete az épületnek. Attól tartanak, hogy az épület homlokzatát is tönkreteszi a tűz.

Azt továbbra sem tudni, mi okozta a tüzet. A rendőrség balesetként kezeli a tűzesetet.

Emmanuel Macron francia elnök lemondta hétfő esti rendezvényét, és a helyszínre tart.

A párizsi Notre Dame a lángok prédájaként – írta Macron a Twitteren. Részvétem minden katolikusnak és minden franciának, tette hozzá. „Mint minden honfitársam, szomorú vagyok, ahogy látom égni ezt a részünket.”

A tűz valószínűleg a felújítási munkálatokkal van összefüggésben, – írja a BFMTV francia hírcsatorna. A tűzoltók szóvivője szerint a tűz 18 óra 50 perc körül ütött ki.

Anne Hidalgo, Párizs polgármestere a Twitteren azt írta, hogy szörnyű tűzeset van a Notre-Dame-nál és a tűzoltók éppen a lángok megfékezésével próbálkoznak. A területet kiürítették, és a polgármester mindenkit arra kért, hogy tartsák tiszteletben a biztonsági intézkedéseket. A tűzoltók négy hatalmas létrával próbálják eloltani a tüzet. Egyre több videó kerül fel a közösségi médiára a lángoló katedrálisról. Több felvételen az látszik, hogy ledőlt a lángokban álló torony. Ez volt az a torony, amelyet felállványoztak a felújítási munkálatok miatt.