Aleksandar Vučić szerb államfő vasárnap este találkozott Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, aki a szerb és a magyar kormány ötödik csúcstalálkozójának előestéjén érkezett Palicsra.

A szerb államfő kabinetjének közleménye szerint Vučić megköszönte Magyarország támogatását, amelyet Budapest az uniós integrációs folyamatok terén nyújt Belgrádnak. Az elnök egyúttal bocsánatot kért azok miatt a felelőtlen nyilatkozatok miatt, amelyek az ellenzék szombati belgrádi nagygyűlésén hangzottak el. „Az, ami elhangzott, nem a többségi Szerbia álláspontja, hanem felelőtlen és komolytalan emberek egy részének véleménye” – olvasható Vučić közleményében.

A szerb államfő és Orbán Viktor vasárnap este az esetleges új magyar befektetésekről tárgyaltak, valamint a közös infrastrukturális és energetikai projektek megvalósításához szükséges intézkedésekről. Elsősorban a Török Áramlat megépítéséről esett szó.

A találkozón jelen volt Ivica Dačić szerb és Szijjártó Péter magyar külügyminiszter is.

Hétfőn délelőtt Orbán Viktor és Ana Brnabić szerb kormányfő megbeszélésére kerül sor, és ezzel párhuzamosan a szakminiszterek is külön-külön tárgyalnak egymással. Ezt követi Magyarország és Szerbia kormányának együttes plenáris ülése, majd egyezmények aláírására kerül sor, többek között az infrastrukturális kapcsolatok fejlesztéséről, a Szeged-Szabadka vasútvonal korszerűsítéséről, az európai integráció területén való együttműködésről, a vízgazdálkodási és a védelmi együttműködésről valamint a szerb rendvédelmi szerveknek biztosítandó technikai segítségnyújtásról.

Borítókép: : A szerb elnökség sajtószolgálata