Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke kijelentette: megdöbbentette Sergej Trifunović, a Szabad Polgárok Mozgalma vezetőjének beszéde, amelyet a szombati belgrádi ellenzéki nagygyűlésen mondott el a színész.

Trifunović beszédének egy része a következőképpen hangzott: „Minden évben 35 000 emberrel kevesebb él a mi Szerbiánkban! A legidősebb nemzet vagyunk Európában! Mert Vučić elűzi a fiatalokat és ide hozza a szíreket és a magyarokat!”

Pásztor ennek kapcsán a Szerbiai Rádió-Televíziónak nyilatkozva kijelentette: nem tudja, Trifunović esetében sovinizmusról, xenofóbiáról vagy hülyeségről van-e szó. „Azt hiszem, Sergej Trifunovićnak sikerült megmutatnia a valódi arcát, s hogy végső ideje, hogy a suszter visszatérjen a kaptafához. Tágabb keretbe helyezve a történteket azt hiszem, nem alázhatja és nem sértheti meg, de nem is bélyegezheti meg a vajdasági magyar közösséget. Nagyobb politikai »arcok« is próbálkoztak ezzel az előző időszakban, nekik sem sikerült, Trifunovićnak, ennek a politikai kiskakasnak sem fog” – mondta Pásztor, hozzátéve: Trifunovićnak is és mindenki másnak is, aki annyit tud a történelemről, mint a színész, el kell mondani, hogy a magyarság 1100 évvel ezelőtt érkezett erre a vidékre.

„Nem Vučić hozta ide a magyarokat és nem Sergej Trifunović fog elűzni bennünket. Mi itt maradunk, a szülőföldünkön, hűek maradunk hagyományainkhoz, szomszédainkhoz és egy emberhez méltó jövőt kívánunk építeni” – tette hozzá a VMSZ elnöke, tudatta az N1.

Pásztor az ellenzéki tüntetések kapcsán kiemelte: mindenkinek civilizációs, demokratikus joga, hogy elégedetlen legyen és hogy ennek hangot is adjon. „Ez a jog magába foglalja a tereken való gyülekezés lehetőségét, ahogyan az történt is szombaton Belgrádban, de azt hiszem, az elégedetlenkedőknek, azoknak, akik meg akarják dönteni a kormányt, mielőbb ki kell söpörniük a saját portájukat. Ideje van az ellenzék leváltásának, ez Szerbia számára fontos. Fontos lenne, hogy Szerbiának normális ellenzéke legyen, ez a parlamentáris demokrácia egyik eleme. Meggyőződésem, hogy Szerbia jobb ellenzéket érdemel, mint amilyen most van neki” – szögezte le Pásztor.

Aleksandar Vučić elnök vasárnap bocsánatot kért a magyaroktól az „ellenzéki tüntetésen elhangzott gyűlöletbeszéd miatt”.

„Ami tegnap elhangzott a mi magyar polgárainkról, az nem a többségi Szerbia álláspontja. Bocsánatot kérek ezért tőlük. Ez a felelőtlen és komolytalan emberek álláspontja, senki másé” – mondta Vučić újságíróknak, hozzátéve: még egyszer bocsánatot kér minden „Szabadkán, Magyarkanizsán, Csókán, Zentán, Moholon, Óbecsén és Temerinben élő embertől, a kosarai hőstől, Cerna Tibortól és minden, Torontálvásárhelyen és máshol élő embertől és családtagjaiktól, akik életüket áldozták a szerb haza oltárán. De mit tegyünk, egyesek felelőtlenségének nincs határa”.
Más belgrádi politikai vezetők is keményen bírálták Trifunovićot az elhangzottak miatt. Aleksandar Vulin véderőminiszter fel van háborodva „a sértegetések miatt, amelyekkel Trifunović illette a magyar nemzetiségű állampolgárainkat. Úgy bemutatni az itt született szerbiai állampolgárokat, a magyarokat, mintha idetelepítették volna őket, mintha külföldiek lennének, és veszélyt jelentenének, sértés mindenki számára, aki Szerbiában él, és veszélyes felhívás a nemzetiségek közötti gyűlöletre” – mondta.

Aleksandar Martinović, a a Szerb Haladó Párt frakcióvezetője szerint „ez bizonyosan nem Szerbia, sem a szerb nép üzenete, hanem egy zavarodott és elborult elméé. A szerb nép barátian viszonyul a magyarokhoz, és minden más néphez az országunkban” – mondta.