A Magyar Mozgalom levélben fordult Sergej Trifunovićhoz, a Szabad Polgárok Mozgalma vezetőjéhez annak kapcsán, hogy a színész az Egy az ötmillióból címet viselő szombati belgrádi ellenzéki nagygyűlésen negatív kontextusban említette a vajdasági magyarságot.

Az alábbiakban a levelet, amelyet Garai Zsolt, a Magyar Mozgalom társelnöke jegyez, teljes egészében közöljük:

Tisztelt Elnök úr!

Az április 13-ai ellenzéki nagygyűlésen tartott beszéde kapcsán fordulunk Önhöz.A jelenlévőkhöz – közöttük a magyar közösség számos képviselőjéhez, a Magyar Mozgalom tagjaihoz és támogatóihoz, valamint más ellenzéki politikai szervezetek tagjaihoz – szólva Ön egy súlyosan sérelmező kijelentést tett. A fiatal korosztályok Szerbiából történő távozásáról
beszélve kitért a migránsok szervezett betelepítésére, ide sorolva a magyarokat is – akik több, mint ezer éve élnek ebben a térségben.
Tisztelt Elnök úr!
Tény, hogy közösségünk tagjai, csakúgy, mint Szerbia összes polgára, nap mint nap szembesülnek a súlyos gazdasági helyzettel és a rezsim nyomásgyakorlásával, amely rezsimnek – a magyarok többségének legnagyobb sajnálatára – részévé vált a Vajdasági Magyar Szövetség is. Pásztor Istvánnak az antidemokratikus koalícióban való részvétele miatt a fiatalabb, valamint az idősebb korosztályok távoznak az országból, ami családjaik széthullását eredményezi. Ez szomorú valóságunk.
A Magyar Mozgalom egyedüli lehetséges célkitűzése csak az országban uralkodó állapotok minél gyorsabb, átfogó normalizálása lehet. Ezen az úton haladva az ellenzékben tevékenykedő partnereinktől támogatást és tiszteletet várunk. Támogatást a magyar közösség tagjainak, ugyanakkor a demokratikus párbeszéd szempontjainak tiszteletben tartását.
Sajnálatos módon az Ön nyilatkozataiban nem először nyilvánul meg mértéktelenség. A Magyar Mozgalom, mint a Szabad Polgárok Mozgalmának eddigi partnere elzárkózik az ilyen politikai retorikától. Őszintén remélve, hogy csak elszólásról van szó, nyilvános magyarázatot és nyilvános elnézéskérést várunk el Öntől.