Az Őrizzük Meg a Méheket Egyesület és a mezőgazdasági tárca növényvédelmi igazgatóságának felügyelősége is bekapcsolódott a méhek megőrzését célzó akcióba. A rovarokat elsősorban a mérgek tizedelik, az akció résztvevői a rendőrség segítségét kérik és törvénymódosítást szorgalmaznak.

Az elsősorban a Távol-Keletről csempészett növényvédő szerekben található neonikotinoidok végzetesek a szerbiai mézelő méhekre: eddig több mint tízezer fajta rovart semmisítettek meg teljes egészében ezek a szerek, jó lenne, ha a méhek nem kerülnének fel a listára, tudatja a Tanjug, amely a méhvédő egyesülettől megtudta, hogy a vonatkozó növényvédők eladása a közösségi háló révén történik, mi több, a csempészek az utóbbi időben a Viber applikációt is bevetették az eladott mennyiség növelésére.

A méhvédő egyesület emlékezteti a mezőgazdászokat és a gyümölcstermesztőket, hogy a méhek nagyon fontos szerepet töltenek be a növények megtermékenyítésében, s ha a méheket valaki tömegesen mérgezi, az a gyümölcshozamot fogja drasztikusan csökkenteni.

Az illetékesek egyelőre elsősorban az ipari növényi ültetvényeket: az olajrepcét és a napraforgót fogják ellenőrizni, s ehhez kérik a rendőrség segítségét is.

„A rovarölőkkel való mérgezés bűncselekmény. Szükségünk van a rendőrség segítségére az ilyen esetek felderítésére, valamint arra is, hogy az illetékesek módosítsák a törvényeket. Szabályozni kellene az ismeretlen adagolású szerek önkényes használatát, amelyek súlyosan károsíthatják az ember egészségét is” – mutattak rá az egyesületi tagok.

Az illetékes növényvédelmi felügyelőség az idén megelőző jelleggel fogja ellenőrizni a neonikotinoidok jelenlétét az olajrepce- és napraforgó-ültetvényeken. Az akció a méhészeti szezon teljes időtartama alatt folyamatos lesz. Amennyiben egy-egy ültetvényről bebizonyosodik, hogy azt neonikotinoiddal kezelték, hatalmas pénzbírságra számíthat a tulajdonos, akinek a méhpusztulásból eredő károkat is meg kell térítenie a méhésznek.