Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke erről a Szerbiai RTV-nek nyilatkozott.

— Teljesen elfogadhatatlan, hogy Szerbiát az Európai Unió előszobájában tartják. Mi az Európai Parlamentben való részvétellel azon dolgozunk majd, hogy ezt a folyamatot felgyorsítsuk, mondta Pásztor az RTS-nek.

Az EP választásokon első alkalommal vehetnek részt azok a magyarok, akik Magyarország határain kívül élnek, ami azt jelenti, hogy a Szerbiában élő választópolgárok közül 50.000-en részt vehetnek a szavazáson.

Pásztor arra a kérdésre, mi a véleménye Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke és a Fidesz elnöke kijelentéseire és állásfoglalásaira, a VMSZ elnöke azt mondta, hogy ezek az álláspontok tulajdonképpen egyeznek az ő véleményükkel, ha az európai politikáról és az európai politikai porondról beszélünk.

— Természetesen vannak kérdések a hét pont között, mint például az EU bővítésének kérdése, amelyben mi nagyon is érdekeltek vagyunk, tette hozzá Pásztor.

A VMSZ elnöke szerint az, hogy a Szerbiában élő magyarok lehetőséget kaptak arra, hogy részt vegyenek a választásokon, nagy lehetőség, ők pedig biztatni fogják őket, hogy vegyenek részt a voksoláson.

— Számunkra kifejezetten fontos, hogy valaki kinyissa azt az előszobaajtót és végre továbbléphessünk. Deli Andoron keresztül küzdeni fogunk ezért a lehetőségért, nyilatkozta.