V4 News Agency (V4NA) néven indult új nemzetközi hírügynökség Habony Árpád befolyási övezetében. A központi médiaholding tavalyi bejelentése óta ez a legnagyobb kormányközeli sajtóprojekt: az üzem londoni székhellyel, félszáz újságíróval indul, és a magyar mellett angol nyelven is sugároz.

A Válasz Online úgy tudja, a V4NA kiadójának tulajdonosai 57–40–3 arányban a New Wave Media Group Kft. (melynek legismertebb terméke az Origo), a Habony Árpád-féle Danube Business Consulting és – hogy a sztori még „államibb” legyen – Magyarország rendkívüli és meghatalmazott londoni nagykövete Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

A cél a magyar kormányzati üzenetek és világmagyarázatok hatékonyabb terítése angol nyelvű környezetben. A rövidre szabott impresszum szerint főszerkesztője Tóth Tamás, kiadója a Londonban bejegyzett V4NA LTD., székhelye is a brit főváros. A V4NA hétfőn kezdett életjelet adni magáról: elindult a Twitter-csatornája, hírei megjelentek az Origo és más kormánylapok hírei között. (Az első, bombasztikusra hangolt, a testvérsajtón körbefutott saját értesülés címe: Itt a kapcsolat az Európai Néppárt és Soros között.)

Hírek a V4-ről, a V4-től – szól a szlogenjük. Leírásuk azt mondja, európai ügyekről szeretnének írni a visegrádi négyek (Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország) szempontjai alapján, így lesz tudósítójuk Pozsonyban, Varsóban, Prágában de még Párizsban, Berlinben és Brüsszelben is.

A kormányzati médiaholding tavalyi létrehozását sokan hatalmi-politikai szempontból Habony Árpád vereségeként vagy térvesztéseként azonosították. Így volt vagy sem, a „kárpótlás” gyorsan érkezett: a V4NA projekt ebben a formában (londoni bázis, félszáz munkatárs, európai tudósítóhálózat és a később tervezett szlovák, lengyel és cseh mutációk) irdatlan pénzbe kerül.

Fotó: valaszonline.hu