A szerbiai közlekedési rendőrség múlt heti akciója során a megengedett sebesség túllépése miatt mintegy huszonnégyezer sofőrt büntetettek meg. A rendőrség szempontjából a szerda volt a legsikeresebb nap, ugyanis április 3-án huszonnégy óra alatt több mint négyezer gyorshajtót sikerült megbüntetni.

„Az Európai Bizottság által elvégzett vizsgálatok azt mutatják, hogy a sebesség túllépés mellett az alkoholos befolyásoltság, valamint a biztonsági övek be nem csatolása a fő probléma a közlekedésbiztonságban” – nyilatkozta az RTS-nek Nebojša Arsov, az országos közlekedési rendőrség vezetője. A Szerbiai Rádió és Televízió által közölt beszámolóból kiderül az is, hogy a gyorshajtókat ezúttal nemcsak nappal, hanem éjszaka is igyekeztek szankcionálni, mivel a szerb rendőrségnek sikerült olyan sebességmérő műszereket beszereznie, amely nemcsak nappal hatékony. Emellett ötvenegy sebességmérő az internetre is képes kapcsolódni, így a mérések után könnyen megállapítható, mely útszakaszok számítanak kritikusnak.

Ami a huszonnégyezer gyorshajtót illeti, ez a szám igencsak nagy, azonban az illetékesek szerint erre számítani lehetett, mivel elmúlt a tél és az egyre jobb idő miatt egyre többen lépnek rá erélyesebben a gázpedálra. Az elemzők szerint az autósokat állandó médiaakciókkal kellene figyelmeztetni arra, hogy lassítsanak, valamint, hogy tartsák be – különösképpen a lakott településeken – a sebességet.

Nyitókép forrása: 021.rs