Értékek: hatalom vagy gyengeség

2019: „Brüsszelben több hatalmat akarnak, több hatalmat akarnak az európai nemzetek felett. Ezt szolgálja egy nemzetek feletti szuperállam, az Európai Egyesült Államok terve. Ez a terv a brüsszeli elit hatalmi törekvése az Európát alkotó nemzetállamokkal szemben.”
(Orbán Viktor beszéde, a Fidesz–KDNP EP-választási programbemutatóján, 2019. április 6.)

2009: „Az Európai Uniónak jelenleg a gyengeségei közé tartozik, hogy nehezen tud a saját maga által vallott értékeknek és elveknek érvényt szerezni. […] Ennek oka leginkább abban keresendô, hogy az unió intézményei félnek beavatkozni egy-egy kormány belügyeibe. A Fidesznek ugyanakkor meggyôzôdése, hogy közös értékeink és elveink érvényre juttatását nem lehet mérlegelés tárgyává tenni. Fel kell tehát ruházni az Európai Uniót olyan eszközökkel, hogy tagjait folyamatosan az értékek képviseletére és az alapelvek betartására késztesse; enélkül nincs erôs Európa. Az uniónak rendelkeznie kell emberi és kisebbségi jogi védelmi rendszerrel. Ellentmondás, ha elvárjuk az uniótól, hogy vegye rá a normakövetésre a tagállamok kormányait, de vonakodunk attól, hogy ehhez a szuverenitásunkat esetleg csorbító felhatalmazást adjunk.”
(A Fidesz 2009-es Európai választási programja)

Sajtószabadság: kinek jár, és kinek nem

2019: „A Mladina karikatúrája átlépi a sajtó- és a szólásszabadság határait, és rontja a két ország amúgy kiváló kapcsolatát. A ljubljanai Magyar Nagykövetség ezért tiltakozik a szlovén Külügyminisztériumnál, és arra kéri a szlovén kormányt, hogy a jövőben akadályozza meg, hogy hasonló eset megtörténjen az országban.”
(Az Orbán-kormány ljubljanai nagykövetének szóbeli jegyzéke a szlovén külügyminisztériumhoz)

2009: „A Fidesz meggyôzôdése szerint a független sajtó a demokrácia egyik legfontosabb intézménye, a vélemények sokszínűségének biztosítása pedig a demokratikus kormányok kötelessége.”
(A Fidesz 2009-es Európai választási programja)

Ügyészség: ki üldözze a más bűneit

2019: „A magyar alkotmány szerint az ügyészség szuverenitás kérdése”
(Orbán Viktor nyilatkozata a Hír TV-ben)

„Magyarország jelezte, hogy a jelenlegi formájában nem támogatja az európai ügyészség létrehozásáról szóló jogszabály-tervezetet.”
(Trócsányi László, Orbán Viktor igazságügyminisztere az MTI szerint)

2009: „A Fidesz támogatja továbbá az Eurojust és partnerei, az Európai Igazságügyi Hálózat, az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF), valamint az európai rendôri együttmûködés (Europol) közötti kooperáció erôsítését, operatív jogokkal való felruházását, harmadik országokkal vagy más szervezetekkel „egyablakos” ügyintézô szervvé alakítását, végezetül pedig az Európai Ügyészség felállítását, hatáskörének bôvítését az unió pénzügyeit sértô bûncselekményeken túl más súlyos, több tagállamot érintô bûncselekményekre is.”
(A Fidesz 2009-es Európai választási programja)