Elkészült a Forbes idei, a legbefolyásosabb magyar nőket rangsoroló listája. Vannak visszatérők, de új nevek is: a mostani gyűjtésbe Mészáros Lőrinc felesége is bekerült, írja a HVG.hu.

A magyar Forbes ötödik alkalommal készítette el A legbefolyásosabb magyar nők listáját, ami azért is érdekes, mert a Közélet kategória első helyét idén először nem Orbán Viktor felesége szerezte meg. Lévai Anikó négy alkalommal volt az első, idén viszont csak az ötödik, a helyét most Bártfai-Máger Andrea, a nemzeti vagyonért felelős tárca nélküli miniszter vette át.

Bártfai alá ma számos állami cég tartozik, miniszterként ő gyakorolja a tulajdonosi jogokat többek között a Magyar Villamos Művek, a regionális vízművek, a regionális közlekedési központok, valamint a Volánbusz, vagy a Szerencsejáték Zrt. fölött – írta a lap.

A listán rajta van a legidősebb Orbán-gyermek, Orbán Ráhel is, aki a negyedik lett.

Rajtuk kívül több új név is feltűnik a közélet és a politika területén:

  • több év után visszakerült a listára a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke, Pardavi Márta;
  • de új szereplő az európai kapcsolatokért felelős államtitkár, Varga Judit;
  • valamint Kecskemét kormánypárti polgármestere, Szemereyné Pataki Klaudia is.

A Forbes szerint az Üzlet kategória élmezőnye is változott: a Volán és a DAKK élén álló Dávid Ilona nemzetközi befolyása ugyan megmaradt, de Hegedüs Éva, a Gránit Bank tulajdonosa és elnöke nála is jelentősebb befolyást szerzett. Visszatért Heal Edina, a Google korábbi vezetője, aki ma a Republic Group operatív igazgatója, illetve Mészáros Lőrincné Kelemen Beatrix személyében új szereplő is van: a felcsúti milliárdos felesége az Echo tévé élén volt aktív, ám onnan távozott, hamarosan a Life és az Ozone csatornák elnökeként folytatja.

Kultúra kategóriában Havas Ágnes (Nemzeti Filmalap) )pozíciója megingathatatlannak látszik a lap szerint, és itt is van új szereplő: Keserü Ilona, aki a Magyarországon élő és alkotó festőművész nők között az elmúlt tíz év eladásait tekintve kiemelkedő, 36,1 millió forintos aukciós bevételt tud felmutatni.

A Média kategóriát Vidus Gabriella RTL-vezér nyerte, a listán ugyanakkor feljebb lépett, és már dobogós a Centrál Médiacsoportot vezető Mészáros Kinga.

A magyar Forbes ötödik, a legbefolyásosabb nőket soroló listája új kategóriával is bővült, a lap szerint „azok sorával, akiknek hatalma korlátos, de akikre örömmel figyelünk”. Itt név szerint L. Ritók Nóra, Ürge-Vorsatz Diána, Mészáros Antónia, Gyurkó Szilvia, Polgár Judit, Székely Kriszta és Pataki Ági is szerepel.

A lap lista elkészítéséhez idén is a Bisnode céginformációs rendszerét használta, a végső sorrendről azonban a szerkesztőség döntött.

Nyitókép: Infostart.hu