A szabadkai munkaerő Magyarországon és Németországban keres elsősorban munkát. Az egészségügyi szakemberek német nyelvterületre mennek, a szakmunkások pedig Magyarországra és Szlovákiába, legalábbis ezt mutatják a munkaerő-kiközvetítéssel foglalkozó ügynökségek, tudósít a Vajdasági RTV.

Csak az Infostud munkaközvetítő honlapján több mint 70 aktív külföldi munkalehetőség van. Itt főleg idénymunkára keresnek alkalmazottat a horvát vagy a montenegrói tengerparton.

Bojana Ćirić, az Infostud marketingszakembere azt mondja, az is jellemző, hogy a szabadkaiak napi szinten Magyarországra járnak dolgozni, legtöbben Szegedre vagy Mórahalomra.

Bajtai Kornél, a Viapan Group igazgatója a Vajdasági RTV-nek elmondta, hogy a magyarországi gyárakba főleg betanított munkásokat keresnek, ahová a befejezett általános iskolai végzettség is elég, de munkatapasztalat nem kell.

Közben míg a szabadkaiak külföldre, a zomboriak közül sokan Szabadkára jönnek dolgozni. A szabadkai ipari övezetben lévő vállalatok közül sokan helyben már nem találnak munkaerőt, valamint Zomborban és környékén nincs ehhez hasonló lehetőség, így sokan ide járnak dolgozni. Akik napi szinten nem utaznak, azok albérletben laknak és hétvégén járnak haza.

Ivan Išpanović, aki szintén zombori, 5 hónapja dolgozik Szabadkán, s azt mondja valószínűleg nem is költözik vissza, hiszen itt, vagyis Szabadkán, 30-60 százalékkal is nagyobbak a fizetések, mint a nyugat-bácskai városban.