A tartományi kormány mintegy 60 millió dinárral támogatja a nemzeti tanácsok működését. Tizenhét nemzeti tanács részesült támogatásban, a legtöbb pénzt pedig a Magyar Nemzeti Tanácsnak ítélték oda, tudósít a Pannon RTV.

A Magyar Nemzeti Tanács idén kicsivel több, mint 24 millió dinár támogatást kapott a tartománytól. Ebből közel 12 és fél millió dinárt az alaptevékenységekre, 11 millió 800 ezer dinárt pedig a programtevékenységekre fordítnak majd – mondta el Hajnal Jenő, az MNT elnöke: „Mi arra igyekszünk, hogy mind a négy fő területünkön a programokat tovább erősítsük, sőt nemzeti jelentőségű programjaink, eseményeink vannak és ezek mind már arra várnak, hogy a most kapott támogatást úgy tudjuk felhasználni, hogy ez a közösség épüljön, gyarapodjon” – nyilatkozta a Magyar Nemzeti Tanács elnöke.

A tartományi támogatás összértéke a nemzeti tanácsokat illetően idén nem változott. A támogatottak listája viszont két új, a lengyel és az orosz nemzeti tanáccsal bővült.

Nyilas Mihály, tartományi nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár azt mondta, hogy az év során minden bizonnyal biztosítanak még eszközöket: „Akár a költségvetési tartalékból, akár a költségvetés módosításával, ami kiegyenlíti ezt az új szükségletet, hiszen most valamennyivel kisebb összegek jutottak a nemzeti tanácsoknak mint tavaly, mivel tizenöt helyett most tizenhét van” – mondta Nyilas Mihály és rámutatott, hogy a tartomány továbbra is szilárd támasza a nemzeti tanácsok működésének.

A támogatást az év folyamán négy részben utalják át a kisebbségi önkormányzatoknak.

Nyitókép: Pannon RTV