A Szerbiai Vasutak Infrastruktúrája vállalat hétfőn megkezdte a Szabadka-Zenta vasútvonal felújítását. A munkálatokat a tervek szerint az év végéig befejezik, addig a vonatok helyett pótlóbuszok szállítják az utasokat.

Szabadkáról Zentára reggel 3:20-kor és 14:30-kor indul autóbusz, Zentáról Szabadkára pedig reggel 5:00-kor, valamint 19:10-kor indul járat.

A buszjegy ára megegyezik majd a vonatjegy árával, azaz egy irányba 185 dinárért, oda-vissza pedig 300 dinárért tudunk jegyet vásárolni.

Kezdődik a Zenta-Szabadka vasútvonal felújítása

A Szabadka-Zenta vasútvonalat 1889-ben építették ki, s utoljára az előző évszázad huszas éveiben újították fel, vagyis az elmúlt száz évben nem történt nagyjavítás. A Danas cikke szerint a vasútvonalak nagyjavítását 20-25 évente el kell végezni, s ebből is kiderül, hogy az említett szakasz esetében négyszer kellett volna megtörténnie a nagyjavításnak, de eddig egyetlen egyszer sem került erre sor.

A Szabadka–Zenta vasútvonalat 1889-ben építették ki, s utoljára az előző évszázad húszas éveiben újították fel, vagyis az elmúlt száz évben nem történt nagyjavítás. Emiatt a vonatok ezen a szakaszon mindössze 10 és 30 kilométeres sebességgel közlekedtek, s a sínek teherbírása is mindössze 16 tonna volt.

A Szabadka–Zenta szakaszon nem új sínpárokat helyeznek el, hanem használtakat, amelyeket eddig a vasúti fővonalakon használtak. A munkálatok befejezése után a tervek szerint a vonatok sebessége 80 kilométerre nő majd, a teherbírás pedig 22,5 tonna lesz.