Becskereken megkezdődött a Shandlong Linglong gyár építése: a vállalat várhatóan 1200 dolgozónak ad munkát és évente 13 millió gumiabroncsot gyárt le, tudatta a B92.

Az ünnepélyes alapkőletételen jelen volt Aleksandar Vučić államfő, Ana Brnabić kormányfő, Nikola Selaković az államfő főtitkára, Goran Knežević gazdasági miniszter, Siniša Mali pénzügyminiszter, Rasim Ljajić kereskedelmi tárcavezető, a tartományi kormány és a kínai nagykövetség tisztségviselői és a gazdasági élet más szereplői is.

A gumiabroncsgyár mintegy 500 000 négyzetméteren épül fel, a legnagyobb ilyen jellegű létesítmény lesz Szerbiában. A kormányfő szerint a gyár megépítése bizonyítja, milyen jó kapcsolatokat ápol Kína Szerbiával, illetve, hogy mennyire jó az üzleti klíma hazánkban.

A Shandlong Linglong Tire Co. Ltd. világszerte 13 000 embernek ad munkát, a világban a 20. helyen áll a gumiabroncsgyártás mennyiségét illetően.

Aleksandar Vučić az alapkőletétel alkalmával kijelentette: ez eddig a legnagyobb mértékű befektetés Vajdaságban, értéke 800 millió eurónál is nagyobb, de az egész országnak hatalmas hasznot hoz majd. Meglátása szerint a Linglong szerbiai jelenléte nagy siker és „nagy boldogság országunk számára”, a gyár pedig hatalmas fejlődést tesz majd lehetővé. Azt is elmondta, hogy rögös út vezetett a befektetéshez, hiszen a kínai cég számára nem Szerbia volt az elsődleges helyszín.