Öt évig tartott a Galambóci vár felújítása, amelyet ma adott át a Gyerdáp-szoros közvetlen bejáratánál Johannes Hahn, az EU bővítési biztosa és Aleksandar Vučić szerb elnök. A 14. században épült vár felújítását az Európai Uniónak és az Osztrák Fejlesztési Ügynökségnek köszönte meg Szerbia elnöke, tudósít a Beta.

Vučić a megnyitón azt mondta Hahnak, hogy számtalan ötlete van, amit közösen megvalósíthatnának, mint például a virtuális hidak, amelyek mintegy 25 millió euróba kerülnek, de amelyek biztosan Galambócra vonzzák a turistákat.

„Mi adunk valamennyit, maguk adnak egy kicsivel többet, és közösen létrehozunk valamit a mi szép Dunánkon”, mondta Hahnnak Vučić, majd hozzátette, hogy Galambóc a bizonyíték arra mennyi szépséget rejt Szerbia.

Szerbia elnöke szerint infrastrukturálisan és gazdaságilag is meg kell erősíteni ezt a régiót, amely hozzájárul majd ahhoz, hogy a polgáraink visszatérjenek Ausztriából.

A vár felújítására az Európai Uniós alapok 8,5 millió eurót biztosítottak. A felújítás 2014. júliusában kezdődött meg és azoknak 2016. júliusáig be kellett volna fejeződnie, de számos felmerülő probléma miatt azokat csak idén tavasszal végezték el.

A vár felújítását követően a tervek szerint éttermek, kerékpárutak, sportpályák, medencék, halászfalu, magánszállók, csónakkikötő épül majd. A helyiek szerint mindennek köszönhetően mintegy 100 munkahely létesül majd, a bevétel pedig fél millió euro körül mozog majd évente.

Egyébként nem tudni pontosan, hogy a Galambóci várat kik építették, a szerbek, a bizánciak vagy a magyarok. Az építés pontos ideje sem ismert, elsőként azonban magyar feljegyzésekben szerepel a 14. század első felében.

Fotó: Tanjug/Dimitrije Goll