Szerbia elnöke, Aleksandar Vučić ma meglátogatta azokat a svájci frankban eladósodott polgárokat, akik Belgrádban a Legfelsőbb Semmítőszék épülete előtt tüntettek, s közölte, hogy a szerb állam készen áll arra, hogy kitalálja, hogyan tud segíteni a 16800 ügyben, vagyis, hogy az érintett polgárok svájci frank alakú tartozását euró alapúra változtassák – írja az N1.

Vučić a jelenlévőkkel való beszélgetés során elmondta, hogy az államnak muszáj részben segítenie, de hozzátette, senkinek ne legyenek illúziói, hogy majd a probléma teljes terhét a bankok veszik a hátukra.

Szerbia elnöke arra kérte az embereket, hogy fejezzék be a tüntetést, mivel ő készen áll velük találkozni és arra is, hogy közösen oldják meg a problémát.

„Hiszek abban, hogy sikerül megegyeznünk. Beszélni fogunk a bankokkal, ők azonban erélyesen ez ellen lesznek. Azt is meglátjuk majd, hogy milyen ítéletet hoz a Legfelsőbb Semmítőszék, erre azonban nekem nincs kihatásom. De azt, hogy minden rizikót a bankok vállaljanak fel, azt ők biztosan nem fogják” – mondta Aleksandar Vučić, aki szerint a megoldás mintegy 120 millió euróba kerülne.

„Készen állunk arra, hogy megbeszéléseket folytassunk a bankokkal, ha megszületik az ítélet, hogy ők fizessék a költségek 60-70 százalékát, mi pedig a maradék 20-30 százalékot” – mondta a szerb elnök.

A polgárok a Vučićtyal való beszélgetés után közölték, hogy felfüggesztik a tüntetést, s április 2-án, kedden ismét összegyűlnek a Legfelsőbb Semmítőszék épülete előtt,mivel az intézménytől azt követelik, hogy legyen határozott álláspontja a svájci frankban felvett kölcsönökkel kapcsolatban. A svájci frankban eladósodott polgárok tartozása jelentősen megnőtt, amikor a svájci valuta megerősödött.

_____________________________________________________

Nyitóképünkön Aleksandar Vučić, Szerbia elnöke és a svájci frank alapú kölcsönt felvett polgárok egy csoportja (fotó: Tanjug)