Március 31-én, vasárnap hajnalban két órakor három órára kell előreállítani az órát, ekkor kezdődik a nyári időszámítás.

Az Európai Bizottság eredeti javaslata értelmében idén állították volna át utoljára az órákat az EU-ban, de ez a tagállami fenntartások miatt már biztosan nem tartható, így az új dátum 2021. A brüsszeli testület konzultációt indított az ügyben, amelyen 4,6 millióan fejezték ki véleményüket, és 80 százalék a megszüntetése mellett foglalt állást – olvasható a SZMO cikkében.

A javaslat támogatói szerint az Európai Unióban egységesen márciusban, valamint októberben esedékes óraátállítás káros hatással van az egészségre, az elérhető energiamegtakarítás viszont ezzel szemben elenyésző.

Megszavazta az óraátállítás eltörlését az Európai Parlament

Támogatásáról biztosította az évenkénti kétszeri óraátállítás gyakorlatának 2021-es megszüntetését kedden az Európai Parlament (EP), tudósít az MTI. A strasbourgi plenáris ülésen 410:192 arányban megszavazott határozat értelmében azok az uniós országok, amelyek a nyári időszámítás megtartása mellett döntenek, 2021 márciusában állítanák át utoljára az órát, a téli időszámítást preferálók pedig 2021 októberében.

A tervet először Jean-Claude Juncker javasolta, miután egy kutatásban a válaszadók 80 százaléka, 4,6 millió európai polgár az óraátállítás ellen szavazott.

Az óraátállítás Magyarországon sem túl népszerű. A kutatásból kiderült, hogy a magyar válaszadók közül 10-ből 9 eltörölné.

Ezzel Magyarországé az 5. legmagasabb szám az óraátállítást elutasító 28 EU-tagállam közül. Sokan úgy gondolják, hogy nálunk a nyári időszámítás a nyerő.

Akadtak egyébként olyan európai országok is, ahol nem szeretnék eltörölni az évenkénti két óraátállítást. Például Cipruson és Görögországban megbukott a kezdeményezés.

A képviselők idén úgy döntöttek – figyelembe véve azt, hogy mennyire népszerűtlen az óraállítás – minden országban 2020 áprilisáig el kellene dönteni, hogy a nyári vagy a téli időszámítást szeretnék-e.

Más időzónába kerülnek a horvátok és a szlovének?

Ahogy arról a nap folyamán beszámoltunk, az Európai Parlament keddi ülésén megszavazta az óraátállítás eltörlését. Egészen hivatalosan ez úgy hanzgik, hogy „támogatásáról biztosította az évenkénti kétszeri óraátállítás gyakorlatának 2021-es megszüntetését kedden az Európai Parlament, amely 410 szavazattal, 192 ellenszavazat és 51 tartózkodás mellett döntött így”.