A belgrádi fellebbviteli bíróság megszüntette azt az elsőfokú ítéletet, amellyel tavaly júniusban egy év börtönre ítélték Mirjana Markovićot, a Jugoszláv Baloldal (JUL) egykori elnökét, amiért 2000-ben befolyásolta döntésükben az állami lakások kiosztásával foglalkozó kormánybizottság tagjait, akik így illegálisan juttatták lakáshoz unokája nevelőjét.

A bíróság ezzel a határozatával elrendelte a belgrádi felső bíróság számára az eset újratárgyalását.

A most eltörölt ítélettel másfél év börtönre ítélték Živka Cica Kneževićet, a szerb kormány egykori titkárát, valamint egy év börtönre Miloš Lončart, a Dipos akkori igazgatóját, hivatali helyzettel való visszaélés miatt. Mira Markovićot akkor azért ítélték el, mert hatalmával visszaélve befolyásolta az említett két személyt, hogy a szükséges eljárás nélkül adjanak egy 47 négyzetméteres belgrádi lakást Ilona Pešićnek, unokája nevelőjének.

Az említett ítélet közel 15 évvel az eljárás megkezdése után született meg, most pedig újra az elsőfokú bíróság elé kerül az ügy.

Mira Markovićot távollétében ítélték el, mert a szerb igazságügyi rendszer nem tudta őt elérni, 2005-ben pedig nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene.

Živka Cica Kneževićet és Miloš Lončart két további lakás illetéktelen kiosztásával vádolták.

A fellebbviteli bíróság határozatát az elsőfokú ítélet megszüntetéséről azzal indokolta, hogy súlyosan megsértették a büntetőeljárást, amikor érthetetlen és ellentmondásos adatokat közöltek. (Vajdaság Ma)

_____________________________________________

Nyitóképünkön Mirjana Marković és Slobodan Milošević