Ahogy arról a nap folyamán beszámoltunk, az Európai Parlament keddi ülésén megszavazta az óraátállítás eltörlését. Egészen hivatalosan ez úgy hanzgik, hogy „támogatásáról biztosította az évenkénti kétszeri óraátállítás gyakorlatának 2021-es megszüntetését kedden az Európai Parlament, amely 410 szavazattal, 192 ellenszavazat és 51 tartózkodás mellett döntött így”.

Azok az uniós tagállamok, amelyek a nyári időszámítás szerint szeretnék mérni az időt, legutoljára 2021. március utolsó vasárnapján válthatnak nyári időszámításra, míg a téli időszámítást választó országok utolsó váltása a téli időszámításra 2021. október utolsó vasárnapján történhet meg.

Megszavazta az óráátállítás eltörlését az Európai Parlament

Támogatásáról biztosította az évenkénti kétszeri óraátállítás gyakorlatának 2021-es megszüntetését kedden az Európai Parlament (EP), tudósít az MTI. A strasbourgi plenáris ülésen 410:192 arányban megszavazott határozat értelmében azok az uniós országok, amelyek a nyári időszámítás megtartása mellett döntenek, 2021 márciusában állítanák át utoljára az órát, a téli időszámítást preferálók pedig 2021 októberében.

És akkor most jön egy kulcsmondat:
Az uniós tagállamok maguk dönthetik el, melyik időzónába kívánnak tartozni.
Azért kulcsmondat, mert ennek az eredménye például az is lehet, hogy Horvátország és Szlovénia 2021-től másik időzónába tartozik majd. Ez elsőre bizonyára megmosolyogtató, de szó sincs semmiféle viccről. Méghozzá azért nem, mert
a szlovének a téli időszámítást szeretnék választani, a horvátok pedig a nyárira szavaznak.
A szlovén kormány azt üzente, hogy örömmel támogatja majd a szomszédos országok azon döntését, amely a téli időszámítás mellett foglal állást, mivel nekik a nyári időszámítás nem megfelelő. Szlovénia kiemelte, hogy közelebb állnak a téli időszámításhoz, vagyis a közép-európai időzához való tartozáshoz, amelyhez a szomszédos országok is tartoznak.

A szlovén és a horvát sajtó kihangsúlyozta, hogy Horvátország inkább a nyári időszámítás felé hajlik, mivel a turizmus miatt neki ez a megfelelőbb. A horvát közlekedési minisztérium szerint nem lenne szabad úgy döntést hozni ebben az ügyben, hogy az állam előtte nem kéri ki a polgárok véleményét – írja a Jutarnji list.

Az Európai Parlamentnek az ajánlása szerint, az elsősorban a közlekedésben felmerülő problémák elkerülése miatt, jó lenne, ha a szomszédos országok egymás közt beszélnék meg, hogy melyik időszámítást fogják választani.

Érdekes, hogy az Európai Bizottság által elvégzett nyilvános konzultáció szerint a szlovének 56 százaléka inkább a nyári időszámításra adta le a voksát, s csak 36 százalékuk értett egyet az államvezetés által szorgalmazott téli időszámítással. (Radio 021)