A British Airways london–düsseldorfi járata véletlenül Edinburgh-ben landolt hétfőn: mint kiderült, repülési tervét hibásan állították ki. Magyar utasa is volt a pillanatok alatt elhíresült gépnek.

Az utasoknak gyanús volt, mert nem repültek át a Csatorna felett, nem stimmelt a hegyes látkép, de csak akkor győződtek meg róla, hogy rossz városba érkeztek, amikor a repülőgép leszállt és elhangzott az “üdvözöljük Edinburgh-ben” bejelentés.

A légitársaság szerint a pilóták nem hibásak, hiszen csak a bekészített repülési tervet követték, Edinburgh-ben sem volt gyanús senkinek, hogy leszállási engedélyt kértek, mert ott is várták a járatot.

A repülőnek magyar utasa is volt: Szabó Zsófia a CNN-nek nyilatkozott a történtekről. Azt mondta, neki az volt gyanús, hogy a gépből kitekintve nem a szokásos német iparvidék és látkép tárult a szeme elé, hanem hegyeket látott. A munkatársával utazott Németországba, aki a térképen ellenőrizte is a pozíciójukat, és az sem stimmelt.

Az utasok egymást kérdezgették, ki hova indult, és kiderült, hogy mindenki Düsseldorfba tart. Leszállás után az utaskísérő megkérte az utasokat, emelje fel a kezét, aki eredetileg Düsseldorfba készült. Mindenki jelentkezett…

A kapitány elnézést kért és biztosított mindenkit arról, hogy rövid technikai szünet után folytatják az utat Németországba.

A gépet természetesen azonnal átirányították, újratöltötték, két és fél óra várakozás után át is repült Düsseldorfba.

A British Airways járatát lízingszerződés keretében a WDL Aviation német cég működteti. Dolgoznak azon, hogy kiderítsék, hogyan kerülhetett hibás repülési terv beterjesztésre. A British Airways minden utassal egyenként is kapcsolatba fog lépni, de közleményben is elnézést kért.

A gép hamar híres lett, mert az utasok már Edinburgh-ből telefonáltak, értesítéseket küldtek, hogy nem baleset érte őket, hanem ideiglenesen másik városban, sőt másik országban kötöttek ki.

A British Airways napi 25 járatot üzemeltet Londonból Edinburgh-be. Már csak egyetlen kérdés maradt: Vajon hová lehetett az a gép – ha volt ilyen –, amelynek repülési tervét elcserélték a düsseldorfi járattal?