Egy kenyai falu tanára, Peter Tabichi nyerte el az idén a „pedagógusok Nobel-díjaként” emlegetett, egymillió dollárral járó Global Teacher Prize-t, amelyet vasárnap adtak át Dubajban, írja az MTI.

A tanár természettudományokat oktat középiskolásoknak egy félsivatagos vidéken fekvő falu állami iskolájában, amelynek mindössze egy számítógépe van, és az internet is nehezen elérhető. A faluban a gyermekek harmada árva vagy csak egy szülője van, a térségben gyakori az aszály és az éhínség. A tanár azt tervezi, hogy az egymillió dolláros díjat az iskola felszerelésére és az éhező szegényekre fordítja.

A pedagógusszakma „Nobel-díjának” szánt elismerést ötödik alkalommal ítélte oda a Gems Education nevű, az Egyesült Arab Emírségekben, Egyiptomban és Katarban 55 iskolát működtető dubaji családi vállalat alapítványa, a Varkey Foundation. A díj célja felhívni a figyelmet az oktatásnak, a pedagógusok munkájának fontosságára. A díjazottat az idén több mint tízezer tanár közül választotta ki egy tanárokból, újságírókból, tisztviselőkből, vállalkozókból, üzleti vezetőkből és tudósokból álló bizottság.

Tavaly a Nagy-Britannia legszegényebb családjaiból származó, különböző etnikumú gyerekeket segítő brit tanárnő, Andria Zafirakou nyerte el az egymillió dolláros pedagógusdíjat.

Fotó: Tanjug