Ma van Gyümölcsoltó Boldogasszony napja. A katolikus egyház az angyali üdvözletre és Jézus fogantatására emlékezik március 25-én. A fák oltását ma lehet megkezdeni, ha az időjárás engedi.

Gábriel arkangyal ezen a napon vitte meg a jó hírt Máriának. Hagyományosan a  termékenység, megújulás, fiatalság kapcsolódik ehhez az ünnephez. A népszokás szerint ilyenkor a teremtést ünnepeljük, a rügyfakadást, az emberi életszakaszokból a fiatalság kapcsolódik hozzá. A fiatalasszonyok természetesen a gyermekáldásért könyörögtek ilyenkor, de népünk fennmaradásáért is ma kell imádkozni, mivel Mária egyben a Magyarok Nagyasszonya, a magyarság egyik legfőbb védelmezője.

Azt tartják, a rossz szomszédságot is meg lehet ma javítani, megbékélésre kell törekedni a környezetünkkel és ez most sikeres lehet.

A reggeli mise után a gazdák megkezdhették az oltást. Azt a fát, amit ezen a napon oltottak, nem volt szabad később letörni, mert a hiedelem szerint akkor kifolyt a növény vére. Ehhez kapcsolódik az a szokás, amely szerint ma vörösbort kell inni és pattogatott kukoricát enni. A fák vérére emlékeztető vörösbor azonnal vérré változik a szervezetben, a pattogó kukorica pedig a rügyek kipattanását jelképezi.

Délvidéken az is szokás volt, hogy a jó kézügyességgel rendelkező gazdák, kertészek,  házról házra jártak és segítettek oltani.

A télen levágott oltóágakat elő lehet venni a pincéből és nekilátni a „teremtés munkájának”. Az oltóvesszőt fagymentesen, de hűvös körülmények között kell tárolni, ha a vessző hajtani kezd, akkor már nem alkalmas az oltásra.

A nagyon éles oltókést fertőtleníteni kell, és a vágott felületeket sem szabad összefogdosni, így elkerülhető, hogy az amúgy jól sikerült munkánkat tönkretegye egy fertőzés.

Az ideális vadalany egy- vagy kétéves, fagymentes környezetben „tartózkodik”, oltás után pedig árnyékos helyet kedvel, a tűző napon hamar kiszáradhat a vessző.

Az oltás sikere sok mindenen múlik, az időjárás, a növény(ek) egyedi jellemzői, jól megválasztott termőhely mellett fontos a gazda kézügyessége és mint mindenhez, ehhez is kell némi szerencse.

Hogy milyen munkát végeztünk, az május végén derül ki, ekkor már látható, ha sikerült az oltás.

A legelőkön is fordulónapnak számít a mai, a fű növekedésnek indul és hamarosan szépen zöldül a mező. Gyümölcsoltó Boldogasszony fecskehívogató is, a költöző madarak közül a gólyák korábban érkeznek, de a fecskéket még csak ilyenkor hozza hazafelé a déli szél. A meteorológiai szolgálatok előtt a békák voltak a mai nap időjósai: ha március 25-én megszólaltak, akkor még 40 napig hideg időre lehetett számítani.

Nyitóképünk forrása: Wikipedia