Csütörtökön este fél nyolckor tartja legújabb előadásának bemutatóját a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház. Mate Matišić horvát drámaíró Babilon angyalai című művét a szarajevói Dino Mustafić állítja színpadra.

A hétfői sajtótájékoztatón a rendező úgy fogalmazott, hogy Mate Matišić az egyik legjelentősebb horvát kortárs drámaíró, aki zeneszerzőként, muzsikusként és forgatókönyvíróként is egyaránt sikeres:

– Ő egy született szatirikus író, aki a kor fájó és időszerű problémáiról egy pikáns humorral fűszerezett nyelvezettel beszél. Az ősbemutatóra mintegy húsz évvel ezelőtt került sor, a szövegben az „ügyeletes gondolkodók” az akkori horvát csúcsvezetés elleni összeesküvést vélték felfedezni, ezért az előadást marginalizálták, sőt mondhatni levették repertoárról – mondta Dino Mustafić, aki reményét fejezte ki, hogy a darabnak Szabadkán nem ez lesz a sorsa.

A Babilon angyalai című előadás stábja sajtótájékoztatót tart Szabadkán a Kosztolányi Dezső Színházban 2019. március 25-én

Az előadás dramaturgja a zágrábi Željka Udovičić Pleština, aki a közelmúltban az eszéki Horvát Nemzeti Színházban már dolgozott ezzel a darabbal, és aki a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban sem először fordul meg:

– A darab 1996-ban született, de nem veszített aktualitásából, csak ma bizonyos dolgokat másképpen értelmezünk. Az előadás ősbemutatója 1997-ben volt Zágrábban, a főhősben, a polgármesterben sokan felismerték az akkori horvát elnököt, Franjo Tuđmant, így az előadás rövid idő alatt lekerült a repertoárról. Sajnos azonban a darab ma is időszerű. Egy szatirikus allegóriáról van szó, ami nincs tekintettel sem ránk, sem a társadalomra és ujjal mutogat a deviáns jelenségekre, melyeket demisztifikálni igyekszik, oly módon, hogy irodalmilag keveri a különböző műfajokat: a szatirikus elemek keverednek a komikussal, sőt a burleszkkel, és időnként a paródiával is. Ez a rusztikus travesztia – ahogyan jellemezte a szöveget maga a szerző – görbe tükröt állít a hatalom elé, ami a saját érdekében él vissza a demokrácia elveivel. Ezt a demokráciát – amilyenben mi is élünk manapság – olyannak mutatja be, ami már nem is demokrácia, hanem demokratúra – mondta a dramaturg.

Kik is valójában Babilon angyalai a XXI. században?

Mate Matišić horvátországi drámaíró Babilon angyalai (Anđeli Babilona) című művét viszi színre a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház társulata a szarajevói Dino Mustafić rendezésében. Az előadás bemutatója március 28-án lesz.

Željka Udovičić Pleština rámutatott: Mate szövegében a társadalomban tapasztalható deviáns jelenségek az egyes karakterekben öltenek testet. Így a polgármester testesíti meg a hatalmat, ő egy dölyfös, primitív, ugyanakkor ravasz és ügyes manipulátor, aki éppen az intelligenciának köszönve tudja megtartani hatalmát. Az intelligenciát két professzor jeleníti meg. Egyikük éhségsztrájkol, de nem meggyőződésből, hanem azért, hogy kiváltságokat, ez esetben akadémiai titulust szerezzen, ami jobb életet biztosíthat számára. Másikuk pedig már korrumpálódott azáltal, hogy birtokolja e kiváltságokat. Ez izgalmas számunkra, hiszen mi mindannyian szemtanúi vagyunk annak, hogy pont azok az intelligens személyek, akikre számítunk, amikor a cselekvés ideje van, nagyon könnyen feladják elveiket bizonyos kiváltságokért cserébe. A titkár azokat a személyeket testesíti meg, akik mindig feltalálják magukat és felszínen maradnak, bárki is kerüljön hatalomra. A feleség pedig az a tipikus pénzéhes nőszemély, aki mindenről képes lemondani, hogy élvezhesse azt az életvitelt, amit a bulvársajtó állít példaként.

Marad tehát a kérdés, hogy kik is Babilon angyalai? Babilon angyalai valójában azok a démonok, akik mindannyiunkat üldöznek. A darabban ők mindenki számára mást jelentenek: A polgármester szemében ezek a terroristák, a professzor számára azok az orvosok, akik őt bolonddá nyilvánítják. Reméljük, hogy az előadásban azt a kérdést is fel tudjuk tenni, hogy kik a mi saját, személyes démonaink – mondta Željka Udovičić Pleština.

A március 28-i bemutatóra már elfogytak a belépők, de a 31-i reprízre még kaphatók jegyek. Helyfoglalás a 065/543-32-03-as telefonszámon, vagy a jegy@kosztolanyi.org e-mail címen.

Plakát: Blaskó Árpád