Újvidékre látogatott Aleksandar Vučić államfő, ahol megtekintette a Vajdasági Rádió és Televízió épülő új székházát, adta hírül a közszolgálati médium.

Az objektum a régi épület helyén épül, amely a húsz évvel ezelőtt megkezdődött NATO-bombázások során semmisült meg.

Az elnök elmondta, abban bízik, hogy a munkálatok fél éven belül, még a határidő lejárta előtt befejeződnek.

Az ország mintegy ötven millió euróval járul hozzá a székház újjáépítéséhez és felszereléséhez.

Vučić az RTV alkalmazottainak és az építkezésen dolgozóknak azt üzente, hogy folytassák munkájukat. „Azok viszont, akik erőszakos módszerekhez nyúlnak a tüntetések során, felelni fognak tetteikért. Erőszakkal ugyanis nem lehet országot építeni” – nyomatékosította Vučić.

Elmondta, hogy a kormány új gyárak, épületek kiépítésében érdekelt. „Újjáépítjük mindazt, amit a NATO-lövedékek és a bombázások után hatalomra kerültek leromboltak” – mondta az államfő.

Az RTV vezetői az elnököt arról tájékoztatták, hogy a székház kiépítési munkálatainak első szakasza befejeződött. Jelenleg a második szakasznál tartanak. Az építkezés harmadik, utolsó szakasza október 31-ig befejeződik – mondták.

Igor Mirović tartományi kormányfő jelezte, hogy az új épületből november 25-én, az RTV napján indul be a műsorsugárzás. Aleksandar Vučić államfőt újvidéki útjára rajta kívül elkísérte Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke és Miloš Vučević, Újvidék polgármestere.

Az államfő újvidéki tartózkodása során jelezte: a Szerb Haladó Párt elnöksége hétfői ülésén állást foglal számos napi politikai kérdésben, köztük az előrehozott választások ügyében is.

Nyitókép: Tanjug / Jaroslav Pap