Hamarosan megtiltják az Euro 3-as és 4-es használt autók behozatalát Szerbiában – harangozta be Goran Trivan környezetvédelmi miniszter.

„Ezáltal jelentősen befolyásolni tudjuk környezetünket, amelyben élünk. Biztos, hogy ebből nem fogok engedni” – idézi a tárcavezető szavait a Tanjug hírügynökség.

Trivan kijelentette, hogy a minisztérium és a kormány azt fontolgatja, hogy már a jövő év elejétől betiltja azoknak a használt autóknak a behozatalát, melyekben a legrosszabb, azaz Euro 3-as és 4-es motor van, illetve azokét is, melyek tíz évnél öregebbek.

A tárcavezető azt mondta, az adatokból látható, hogy a külföldről behozott használtautók több mint ötven százaléka tizenegy évnél öregebb, és általában Euro 3-as dízelmotor van bennük.

„Komolyan meg kell nézni a statisztikákat. Nem fogunk elállni attól, hogy megoldást találjunk azokra a járművekre, melyek leginkább szennyezik a környezetet” – jelentette ki Trivan.

Arra a kérdésre, hogy mi lesz azokkal az autókkal, melyek már a forgalomban vannak, a miniszter azt válaszolta, hogy azok használatát nem lehet megtiltani, azonban a műszaki vizsgák során ellenőrizni kell majd a károsanyag-kibocsátást.

Nyitókép: slepsluzba-novisad.rs