A 135 éves mandulafa Pécsen, a Havas Boldogasszony templomnál áll. Magyarország úgy tűnik, nemcsak szép lányaival, hanem szép fáival is büszkélkedhet a szépségversenyeken, hiszen most negyedik alkalommal hozta el az aranyérmet a verseny történetében.

A héten rendezett díjátadó ünnepséget Brüsszelben tartották, ahol Karmenu Vella környezetpolitikáért felelős uniós biztos azt mondta: az idei nyertes, a pécsi Havi-hegyi mandulafa az örök megújulás magyar szimbóluma. A fák arra emlékeztetnek mindannyiunkat, hogy milyen fontos része életünknek a természet.

Hollandia érdekessége a kocsányos tölgy az autópálya közepén

A nyertes mandulafa több, mint 45 ezer szavazatot kapott. A döntőben 15 fára lehetett szavazni, a döntőbe pedig az országos versenyek győztesei kerülhettek be. Az Európai Év Fája versenyt a csehek találták ki és 2011 óta rendezik meg. Minden ország pályázhat, nem kell hozzá az Európai Unió tagjának lenni.

Az ezüstérmes az oroszországi abramcevói tölgy lett 39538 szavazattal, a bronzérmet a portugáliai Monte Barbeiro évszázados magyal tölgye nyerte el 32630 szavazattal. A verseny legöregebb indulója a horvátok Gubeci hársfája volt, állítólag már 1573-ban tanúja volt a nagy parasztlázadásnak. A minden bizonnyal legérdekesebb versenyzőt a hollandok indították, a kocsányos tölgy egy autópálya közepén áll.

A legöregebb versenyző Horvátországból érkezett

A pécsi mandulafa sikerét az alatta megtartott piknikkel ünnepelték meg a héten.

Szerbiának eddig még nem sikerült bekerülnie a döntőbe.