A medvehagyma nemcsak kedvelt tavaszi fűszernövény, hanem hasznos gyógynövény is. Egész szervezetünket rendbe tehetjük vele. Gyűjtési szezonja idén március végére, április elejére esik.

Gyakran felhívják a figyelmet, hogy a medvehagyma könnyen összetéveszthető a mérgező gyöngyvirággal. A két növényt azonban a levél dörzsölésével könnyedén meg lehet különböztetni, ugyanis csak a medvehagymának van hagymaszaga. Az őszi kikerics levelei ugyancsak április elején kezdenek fejlődni. A kikerics levelei is hasonlóak és ez a növény is erősen mérgező, érdemes erre figyelni a gyűjtésnél.

A medvehagyma humuszban gazdag, árnyékos ligeterdőkben, források mentén, főleg bükkösökben terem. Nevét onnan kapta, hogy a medvék, téli álmukból ébredve előszeretettel fogyasztják. Gyomrukat, beleiket, vérüket így tisztítják meg. A vaddisznók is csemegeként fogyasztják, szívesen kitúrják a hajtásokat.

A medvehagyma sokféle jótékony hatással bír, többek között Maria Treben botanikus, gyógyfüvesasszony is részletesen leírja tapasztalatait a növénnyel kapcsolatban.

Hatása hasonló a fokhagymához, de a gyógyereje jóval nagyobb. Kiválóan alkalmas a szervezet tavaszi salaktalanítására. Kedvezően hat a gyomorra, bélrendszerre, csökkenti a vérnyomást, megvéd az érelmeszesedéstől. Tisztítja a vesét, húgyhólyagot és a vért. Sebgyógyításhoz is használható, a bőrbetegségekre pedig egyenesen áldás, külsőleg, belsőleg alkalmazva is hat. C-vitamin tartalma magas.

A növénynek a hagymája is értékes, ezt nyár utóján, ősszel lehet gyűjteni, ugyanúgy lehet fölhasználni, mint a fokhagymát.

A medvehagyma frissen fogyasztva a legjobb, de a rövid szezon miatt megéri tartósítani is. Szárítani nem ajánlott, mert úgy csökken a gyógyhatása. Gabonapálinkával, házi pálinkával érdemes felönteni, majd két hétig meleg helyen tartani. Ebből aztán 10-12 cseppet lehet bevenni naponta.

Magyarországon a növény gyűjtésére vonatkozó legfőbb szabály az, hogy naponta két kilót lehet szedni belőle, saját fogyasztásra. Ennél nagyobb mennyiséget, ha az kereskedelmi célú szándékkal történik, be kell jelenteni az erdőgazdálkodónál. A medvehagymát csak olyan területről szabad leszedni, ami nem természetvédelmi terület.

A kereskedelmi forgalomba hozott medvehagymára jelölési kötelezettség vonatkozik, azaz a címkén fel kell tüntetni a gyűjtő vagy forgalmazó nevét és címét, valamint a származási országot.

Magyarországon a Mecsek a legismertebb medvehagymatermő terület. A Mecsekerdő Zrt már meg is hirdette a szedd magad akciók területeit, Orfűn pedig a szokásos medvehagyma fesztivállal várják a vendégeket április közepén. Bakonybélen már április 6-án lehet medvehagymás túrákon és programokon részt venni.

Nyitókép: Pixabay