Gyújtogatás okozott tragédiát azon a több hektáros területen, ami a Krivaj patak mentén, a Dolac ér torkolatánál található. Az élőhely teljesen kiégett, vadak pusztultak el, az őzbakok elevenen égtek el, védett növények és fészkek semmisültek meg. A felbecsülhetetlen károkat okozó tűzről a Szabadkai homokpuszta elnevezésű vadászegyesület értesítette a tűzoltóságot – adta hírül a Grad Subotica portál.

„Összeszorult a torkom, amikor láttam a tragédiát. Gyanítjuk, hogy kik voltak a piromániás elkövetők, és azt is sejtjük, hogy mi motiválta őket. Az állatok számára nem volt mentség, mert körbe vette őket a tűz, csak a csontjaik maradtak meg” – nyilatkozta Petar Stajić, a Szabadkai homokpuszta vadászegyesület illetékese.

Stajić hozzátette, hogy ez egy természet ellen elkövetett bűncselekmény volt. Emlékeztetett, hogy azon a területen, környezetvédelmi okokból még 2014-ben tűzgyújtási tilalmat rendeltek el, és sürgette az elkövetők mielőbbi kézre kerítését.

Goran Ljubisavljević tűzoltóparancsnok azt mondta, a területi egység csoportja részt vett a tűz eloltásában, viszont a nagyszámú tűzeset miatt az ügy részleteinek felderítését az illetékes szervek veszik át.

Fotók: Kurir / N.H.