Robert Mueller rendkívüli ügyész, akit 2017 májusában neveztek ki arra, hogy vizsgálja ki a 2016-os elnökválasztás során történt, Hillary Clinton elleni orosz akciókat és a Trump-kampány esetleges összejátszását az oroszokkal, péntek délután átadta jelentését az igazságügyminiszternek. Az utóbbi döntésétől függ, hogy a nyilvánosság mennyit ismer majd meg a dokumentumból. A közelmúltban tartott szenátusi jóváhagyási meghallgatáson William P. Barr nem volt hajlandó elkötelezni magát arra, hogy a nyilvánosság elé tárja a jelentést. Ma viszont felkínálta a kongresszusi vezetőknek, hogy a hétvégén megismerteti velük a jelentés legfőbb ponjait.

Mint ismeretes, Donald Trump amerikai elnök – akinek az orosz titkosszolgálati akciók segítettek a választási győzelemben – kezdettől fogva „illegális boszorkányüldözésnek” nevezte a rendkívüli ügyész által lefolytatott vizsgálatot, holott az már eddig is bűnvádi feljelentést eredményezett 34 személy és 3 cég ellen, összesen 199 vádponttal, és Trump fél tucat közvetlen munkatársát juttatta börtönbe, beleértve az elnök volt kampányfőnökét (Paul Manafortot) és korábbi személyes ügyvédjét, a piszkos ügyeket intéző „fixerét” (Michael Cohent) is.

Trump az utóbbi hetekben egyre idegesebben támadta Muellert (akinek a csapatát „dühös demokratáknak” nevezte, holott Mueller és szinte minden munkatársa valójában republikánus volt), sőt 17(!) új ügyvédet fogadott a várható újabb jogi bonyodalmak kezelésére.

A Mueller-vizsgálattól függetlenül szövetségi, washingtoni városi és New York-i állami vizsgálatok is folynak az elnök magáncége, jótékonysági alapítványa, beiktatási bizottsága, volt kampánystábja és más Trump-közeli entitások ellen.

Az elnök elleni esetleges leváltási eljárást (impeachment) a Képviselőház kell(ene), hogy kezdeményezze, ami után a Szenátus kétharmados többséggel távolíthatja el az államfőt hivatalából. Nancy Pelosi, a Képviselőház demokrata párti elnöke azonban nem híve a leváltási eljárás elhamarkodott megindításának.

Az utóbbi napokban Trump „kemény legényeivel” fenyegette meg politikai ellenfeleit, mondván, hogy ha le akarnák váltani, akkor hívei „nagyon nagy bajt” tudnának okozni. Még a hagyományosan szélsőjobboldai bőrdzsekis motoros falkák „bevetésével” is fenyegetőzött.