Zorana Mihajlović közlekedésügyi és infrastrukturális miniszter bejelentette, hogy két új autópálya építését kezdik meg az idén nyáron, amelyek összesen mintegy 130 kilométer hosszúak. Az egyik a Moravai közlekedési folyosón Preljinénél, a másik pedig a Belgrád és Szarajevó közötti pálya.

Ez a beruházási ciklus 5,2 milliárd euró értékű, és az autópályákon kívül a vasúti hálózatba, repülőterekbe és vízi közlekedésbe is történik majd beruházás, mondta Mihajlović a Blicnek adott interjújában.

A Preljine és Pojat közötti szakasz 110 kilométer hosszú és az egyik legnagyobb építési vállalattal tárgyalnak a kivitelezésről, az amerikai Behtellel, a beruházás pedig 800 millió dinár. A Belgrád és Szarajevó közötti szakasz hossza 17 kilométer, a Sava folyó feletti híd kiépítését is magában foglalja. Ezzel kezdik majd, a beruházás pedig 220 millió euró. A kivitelező egy török vállalat, amely 2,5 év alatt fejezi majd be az építkezés.

Tavasszal folytatódik a 11-es közlekedési folyosó építése, amelyet a kínai CRBC vállalat végez.

Arra a kérdésre, hogy ki követi majd Zoran Babićot a Szerbia Útjai Közvállalat élén a miniszter azt mondta, erről a gazdasági minisztérium dönt, ő ebbe nem szól bele. Az a fontos, hogy a munka folytatódjon a tízes közlekedési folyosón is.