A belgrádi városi képviselőtestület ünnepi ülésén 2019. március. 19-én kiosztották a 2018-as „Legeurópaibb” díjakat, és – minő meglepetés! – a politikusok közül ezt az elismerést most Pásztor István érdemelte ki.

Mit kell tudni erről a díjról? 2000-ben alapította két civil szervezet, a belgrádi Európai Mozgalom és az Első Európai Ház – Čukarica (Belgrád város második legnépesebb községe) egyesület. A díj létrehozása óta szinte egyetlen év sem telt el botrányok nélkül, ami miatt az Európai Mozgalom 2008-ban kihátrált az együttműködésből, így – szinte a semmiből – megjelent az Európai Mozgalom Szerbiában (ez néhol már Európai Mozgalom – Čukarica néven is szerepel), aminek létét nagyon sokan még csak el sem ismerik, hiszen ezzel a névvel csak egy könyvkiadás tevékenységgel foglalkozó egyesület van bejegyezve.

Arról, hogy mi történt a díjjal, a Vreme tett közzé még 2014-ben egy fontos cikket, amit érdemes elolvasni: https://www.vreme.com/cms/view.php?id=1197155 A szerző megszólaltatja a díjkiosztó testület elnökét is, aki azzal dicsekszik, hogy nem véletlenül választanak vezető politikusokat az elismerésre, mert ők „döntéseikkel közelebb vihetnek, vagy eltávolíthatnak bennünket Európától.”

Ami 2000 óta változatlan a díjosztók háza táján, az nem más, mint az Első Európai Ház. A gazdasági nyilvántartásban ezt lehet róluk megtalálni (cirill betűs szerb szövegből átírva, ahol értelme volt – A szerk. megj.):

Az egyesület/szövetség elnevezése: „Prva evropska kuća – Čukarica, Beograd”
Rövidített elnevezés: PEK-Čukarica, Beograd
Angol elnevezés: „The First European House-Chukarica, Belgrade”
Rövidített angol elnevezés: FEH-Chukarica, Belgrade
Szervezeti forma: Egyesület
Törzsszám: 17351044
Státus: Aktív
Alapítás dátuma: 2000. 06. 21.
Alapszabály elfogadásának dátuma: 2011. 03. 13.
Székhely: Čukarica, Belgrád, Katarina királynő utca 33.
Képviselő: Stamenko Joksimović (2105949710185)

Megjegyzés: 2019. 03. 08-án módosítani kívántak a bejegyzésen, de azt a Gazdasági Nyilvántartó Ügynökség 2019. 03. 09-én formai hibák miatt elvetette és 30 napos határidőt szabott a hibák kiküszöbölésére, ami 2019. 04. 09-én lejár.

Čukarica látképe (Fotó: www.beogradkoigde.rs/opstina-cukarica.html)

Čukarica látképe (Fotó: www.beogradkoigde.rs/opstina-cukarica.html)

Mivel sokaknak, köztük nekem is, a szervezet képviselőjének a neve (Stamenko Joksimović) nem mondott semmit, utána kellett néznem. Nagyon kevés adatot találtam a személyéről, de a nevéhez köthető egy könyv (Hogyan lehet eredményes vendéglátó vállalkozóvá válni?), amiből arra mertem következtetni, hogy valószínűleg a vendéglátóiparhoz és a turizmushoz is kötődik, habár kibernetikát tanult a Belgrádi Egyetemen, aki a Facebook oldalán ezt írja magáról: „Önálló konzultáns és író az idegenforgalom, a marketing, valamint a vállalkozások területén, de dolgozott még köztársasági idegenforgalmi felügyelőként is.”

Meg azt, hogy ő az Első Belgrádi Európa-ház elnöke, ami viszont – ezen a néven – nincs is bejegyezve, sőt saját holapja sincs, hanem a Čukarica Kultúregyesület honlapján található egy minden érdemi szöveget nélkülöző oldala.

A díjkiosztó egyesület majdnem-üres weboldala

A díjkiosztó egyesület majdnem-üres weboldala

A díj „saját” honlapja (www.najevropljani.rs) is ugyancsak meglepően hiányos, az elismerés odaítélésének szabályzata mellett csak két másik anyag és két képgaléria szerepel. Az utolsó bejegyzés 2017-re vonatkozik, a leghosszabb szövegnek viszont ugyancsak nagyképű címe van: „Európa mint történelem, mint földrész és mint civilizáció” – ebben ugye minden benne van!

Igen érdekes azon személyek listája is, akik politikai tevékenységükért részesültek ebben az elismerésben:

2000: Jovan Alimpić
2001: Nebojša Čović (üzletember, a Crvena Zvezda sportklub elnöke)
2002: Dragoljub Mićunović (DP-alapító, volt parlamenti elnök, filozófus)
2003: Zoran Đinđić (1952–2003; DP; meggyilkolt kormányfő; posztumusz)
2004: Boris Tadić (DP; volt köztársasági elnök)
2005: Rasim Ljajić (a Szerb Szociáldemokrata Párt elnöke; kormányfőhelyettes)
2006: Desimir Tošić (1920–2008; jogász, a DP alapítója)
2007: Vojin Dimitrijević (jogászprofesszor)
2008: Vuk Jeremić (Néppárt; volt külügyminiszter)
2009: Ivica Dačić (SZSZP-elnök; 2014 óta külügyminiszter, volt kormányfő és belügyminiszter; Slobodan Milošević egykori tájékoztatási minisztere)
2010: Dragan Šutanovac (DP; volt védelmi miniszter)
2011: Bojan Pajtić (DP-elnök; volt tartományi kormányfő)
2012: Aleksandar Vučić (SZHP; 2017 óta köztársasági elnök, korábban miniszterelnök; Slobodan Milošević egykori tájékoztatási minisztere)
2013: Nebojša Stefanović (SZHP; volt parlamenti elnök, belügyminiszter)
2014: Siniša Mali (SZHP; 2018 óta pénzügyminiszter, korábban Belgrád polgármestere)
2015: Jadranka Joksimović (SZHP, korábban Szerb Radikális Párt; 2017 óta az EU-s integrációért felelős miniszter)
2016-2017: Dragan Marković-Palma (parlamenti képviselő, volt jagodinai polgármester, az Egyesült Szerbia párt alapítója)
2018: Pásztor István (VMSZ-elnök, tartományi képviselőházi elnök)

Mint látható, igencsak vegyes társaság jött össze 19 év alatt. Nem kívánom őket értékelni, de ismerik a mondást: a díj értékét az határozza meg, hogy ki adja és kinek. De az is, hogy ki milyen társaságba kerül az elismeréssel. De meglehet, hogy P. Howard (Rejtő Jenő) sokkal találóbban fogalmazott: „Nagy emberek baklövéseit olykor különb elismerés jutalmazza, mint a kicsinyek zsenialitását.”

Számomra egyértelmű: nincs miért gratulálnom. De aki mégis úgy gondolja, tegye meg, lelke rajta. Én inkább részvétemet fejezem ki. Hogy kinek? A vajdasági/délvidéki magyar nemzeti közösségnek!


A Čukarica Művelődési Egyesület néptánccsoportja (Fotó: YouTube)