Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök a Szerbiai Rádió-Televízió épületébe behatolók elleni büntető eljárás megszüntetését és az összes letartóztatott szabadon bocsátását indítványozta az illetékes szerveknél, közölte az elnöki kabinet a Tanjug hírügynökséggel.

Egy az ötmillióból: A tüntetők egy része behatolt a köztelevízió épületébe (ÉLŐ)

Belgrádban szombaton este jelentős számban gyűltek össze a polgárok, hogy részt vegyenek az Egy az ötmillióból nevet viselő tüntetéssorozat újabb megmozdulásán. A demonstrálók már korábban bejelentették, hogy blokád alá veszik a Szerbiai Rádió-Televízió épületét, s ezt meg is tették szombaton este, míg a tüntetők egy része behatolt az intézménybe Boško Obradović, a Dveri elnökének vezetésével.

Az államfő azonban azt mondta, soha nem fogja felmenteni a felelősség alól azokat, akik a tüntetésre motorfűrészt vittek, mint ahogyan azokat sem, akik a rendőrökre támadtak, tudatja az RTS.

Rebić: 18 embert állítottak elő a Szerbiai RTV épületébe való behatolás miatt

Vladimir Rebić, a rendőrség igazgatója a szerbiai köztévének nyilatkozva hétfőn elmondta, az elmúlt két napban 18 személyt állítottak elő, azzal az alapos gyanúval, hogy részt vettek a szombati tüntetéseken kialakult rendbontásokban és behatoltak a Szerbiai RTV épületébe. Kilenc embert a rend és nyugalom megsértésével, további kilencet pedig súlyosabb bűncselekmények elkövetésével gyanúsítanak.

Az eset előzménye, hogy Dragan Đilas, a Szövetség Szerbiáért vezetője sajtótájékoztatón szólította fel az illetékeseket, és Vučić elnököt, hogy engedjék szabadon az őrizetbe vett tüntetőket, ellenkező esetben az elnökség épülete elé szerveznek békés tiltakozást, és „ügyeletet”.

Nyitókép: AFP