Az állam nem fogja engedélyezni az erőszakot – jelentette ki Aleksandar Vučić. A szerb államfő vasárnap délben intézett szózatot a néphez annak kapcsán, hogy az Egy az ötmillióból ellenzéki tüntetés résztvevőinek egy része szombaton este behatolt a Szerbiai Rádió-Televízió épületébe, ahonnan a rendőrség vitte ki a demonstrálókat.

„Ha az ellenzéki vezetők azt hiszik, hogy erőszakkal érhetik el politikai céljaikat, nagyon tévednek” – mondta Vučić. „Olyasvalakibe szaladtak bele, aki nem fél semmitől, aki nem fél attól, hogy a szemükbe mondja: ők a legnagyobb tolvajok” – emelte ki az államfő, aki szerint hónapokig tűrte némán Boško Obradović, Vuk Jeremić és Dragan Đilas „hazugságait”.

Vučić azt mondta: megszámolta, hogy hányan demonstrálnak ellene a szerbiai elnökség épülete előtt. Számításai szerint összesen 1023 tüntető van az utcán. Azt is közölte: eddig még soha senki nem tartott sajtótájékoztatót ilyen körülmények között, de ő meg akarja mutatni, hogy „nem szabad félni a fasiszta Boško Obradović, valamint a nyerészkedő Dragan Đilas és Vuk Jeremić huligánjaitól és verekedőitől”.

Posted by N1 Srbija on Sunday, March 17, 2019

„Azt hitték, nem lesz merszem idejönni. Én nem félek. Csak az életemet veszíthetem el. Tovább harcolok Szerbiáért, ennél semmi sem fontosabb” – mondta Vučić.

A Szövetség Szerbiáért már korábban arra kérte a polgárokat, hogy vonuljanak a szerbiai elnökség épülete elé, ahol az államfő beszédet intézett a néphez vasárnap délben. Az egybegyűltek áttörték a kordont, amely a demonstrálókat lett volna hivatott távol tartani az épülettől és az elnökség hivatali bejáratához vonultak.

Boško Obradović, a Dveri elnöke kijelentette: a tömeg Aleksandar Vučić államfő, Ana Brnabić kormányfő és Dragan Bujošević, az SZRTV vezérigazgatója lemondását, valamint tisztességes és szabad választások kiírását követeli. „Nincs visszaút” – mondta Obradović újságíróknak a vasárnapi demonstráció kezdete előtt. Hozzátette, hogy Vučić nyilatkozatát követően a szerbiai elnökség épülete előtt összegyűlt polgárokhoz Zoran Lutovac, a Demokrata Párt elnöke fog szólni.

A kordont áttörő tömeget Dragan Đilas, a Szövetség Szerbiáért egyik vezetője nyugalomra szólította. A polgárok az államfő távozására, valamint letartóztatására vonatkozó felhívásokat skandálnak.

Az N1 tudósítása szerint a demonstrálók ellen a rendőrség könnygázt vetett be, a tüntetők összetűztek az oszlatáshoz beöltözött rendőrökkel.

Borko Stefanović, a Szerbiai Baloldal vezetője azt mondta a sajtónak: a csendőrség erőszakot alkalmazott Boško Obradovićtyal szemben. „Felvételünk is van. Nem állították elő és nem engedik idejönni hozzánk. Azért ment el, hogy a hangosítást biztosító teherautót átengedjék”. Azt is mondta, a polgárok békésen fognak tüntetni, annak érdekében, hogy az államfő szóljon hozzájuk.

Vuk Jeremić, a Néppárt egyik vezetője azt mondta: a demonstráció mindaddig nem oszlik fel, amíg az egybegyűltek előtt Aleksandar Vučić nem mond beszédet. „Arra várunk, hogy az államfő idejöjjön és beszélgessen a polgárokkal” – mondta Jeremić.

Az ellenzéki vezetők nyugalomra intik a demonstrálókat és azt kérik, senki se válaszoljon a provokációkra.

Cáfol a belügyminiszter

A rendőrség közölte, hogy néhány huligán Boško Obradović vezetésével megtámadta az egyenruhásokat Belgrádban: „Fizikailag támadtak a rendőrökre, akiket egy teherautóval próbáltak elütni, hogy áttörjék a kordont” – olvasható a rendőrségi közleményben. A belügyi tárca a leghatározottabban elítéli a rendőrök elleni támadásokat.

Nebojša Stefanović belügyminiszter ugyancsak a leghatározottabban elítélte a rendőrök elleni támadást és a felelősök sürgős felelősségrevonását követelte.

A belügyminiszter szerint a rendőrökre „a Szövetség Szerbiáért vezetői, Dragan Đilas, Boško Obradović és követőik támadtak rá”, a tárcavezető szerint megengedhetetlen és botrányos, hogy a két említett politikus rendőrök elleni fizikai támadással próbál érvényt szerezni elképzeléseinek.

A tárcavezető cáfolta, hogy a rendőrség könnygázt vetett be: „Szemenszedett hazugság, hogy a rendőrség bármely pillanatban a demonstráció ideje alatt könnygázt vetett volna be” – mondta a B92 tudósítása szerint a tárcavezető, aki szerint egyes erőszakos demonstrálók sprével fújták le a rendőröket, egyikük még késsel is megfenyegette az egyenruhásokat.