Úgy tűnik, megvalósul csütörtökön az, amiről évek óta beszélnek Zentán, de mindig elhalasztódott, vagy elnapolódott: ugyanis a március 21-én 9 órára összehívott községi képviselő-testületi ülésen az egyik napirendi pont a zentai általános iskolák hálózata. Ez a megfogalmazás pedig nem mást rejt, mint azt, hogy az általános iskolák a jövőben nem a Stevan Sremac Iskolaközpont részként tevékenykednek, hanem önálló intézményként – áll a községi képviselőknek kiküldött anyagban, amely az önkormányzat hivatalos honlapjára is felkerült szerb és magyar nyelven.

Az Oluški Vlačić Snežana, Perpauer Attila, Sarnyai Rózsa Edit, Újházi Éva, Urbán Zsuzsanna, Kopasz Ildikó és Popov Danilo összetételű bizottság kidolgozott egy a tanulmányt a Zenta község területén található általános iskolák hálózatáról, amelyet a képviselőknek csütörtökön kell(ene) elfogadniuk. A tanulmány alapján kidolgozott javaslat négy általános iskolát irányoz elő Zenta községben. Önálló iskola lenne a November 11., valamint a Thurzó Lajos Általános Iskola. Az Emlékiskola a javaslat szerint úgy tudna megmaradni, ha a felsőhegyi Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola a kihelyezett tagozata lenne, s hasonló lenne a helyzet a tornyosi általános iskolával is, amelynek kihelyezett tagozata lenne a bogarasi és a kevi iskola.

A javaslattal kapcsolatban a bizottság kikérte a Magyar Nemzeti Tanács előzetes véleményét, s mivel ezt megkapták, így minden akadály  elhárult az új elosztás előtt, már csak meg kell szavaznia a zentai képviselőknek ezt a tervezetet.

A tervezet szerint a jövőben így nézne ki a zentai általános iskolák hálózata:

1. November 11. Általános Iskola (alternatíva: Stevan Sremac) Zentán, a Makszim Gorkij 1-es szám alatt, amelyben a 2018/19-es tanév adatai szerint 400 tanuló tanul 24 tagozaton;

2. Emlékiskola (alternatíva: Petőfi Emlékiskola), Zentán, az Árpád u. 83-as szám alatt, amelyben a 2018/19-es tanév adatai szerint 309 tanuló tanul 22 tagozaton, és a felsőhegyi Csokonai Vitéz Mihály Kihelyezett Tagozaton 92 tanuló 9 tagozaton, illetve összesen 401 tanuló 31 tagozaton;

3. Thurzó Lajos Általános Iskola, Zentán, a Vasútsor 44-es szám alatt, amelyben a 2018/19-es tanév adatai szerint 445 tanuló tanul 24 tagozaton (a táblázatban egyik helyen 446 tanulót írtak – lásd lent, viszont a tagozatszám két helyen is 30, csak itt a szövegben 24 – a szerk. megj.);

4. Tömörkény István Általános Iskola, Tornyoson, a Radnóti Miklós u. 12-es szám alatt, amelyben a 2018/19-es tanév adatai szerint a törzsiskolában 181 tanuló tanul 14 tagozaton (a magyar szövegben 4 szerepel, de az bizonyára elírás – a szerk. megj.), a Kevi Kihelyezett Tagozaton 18 tanuló, 2 tagozaton és a Bogarasi Kihelyezett Tagozaton Bogarason 11 tanuló 2 tagozaton, illetve összesen 210 tanuló 18 tagozaton;

5. Stevan Mokranjac Alapfokú Zeneiskola, Zentán, a Fő utca 36-os szám alatt, amelyben a 2018/19-es tanév adatai szerint 256 tanuló tanul.

Az indoklás között többek közt ez is szerepel: „A zentai Stevan Sremac Általános Iskolát az intézmény székhelyén igazgatják, az igazgatási központból.

A központosított igazgatás nem jó, azon okból, mert nem lehet kellő mértékben figyelembe venni egyes kihelyezett tagozatok specifikusságát, amelyeknek megvan minden feltételük az önálló intézményre.

Minden kihelyezett tagozat a tevékenységét különböző körülmények között látja el, ami megköveteli a különbözőséget a szervezésben és a feladatok megvalósításában, amelyeket a közös központból nehezebb összehangolni, mintha önálló igazgatással oldanák meg azokat. Az igazgatóhelyetteseknek nincs igazgatói hatáskörük a sürgős eljárások hatékony megoldására. Az igazgató a saját közvetlen jelenlétével az iskolájában tervezhetné és elláthatná a munkát közvetlen kapcsolatban a tanulókkal és a foglalkoztatottakkal, ami a jelenlegi helyzetben semmiképpen sem kivitelezhető. Nagyobb hatást érhetnénk el csak akkor, ha az iskolában a döntéshozatal nem távolodna el a szülőtől és a polgártól.”

Az elmúlt időszakról készült táblázat:

És egy táblázat, hogy mire lehet számítani a közeljövőben:

Hogy ez az átszervezés mit fog eredményezni, lesznek-e tanárok, akiknek jelenleg meghatározott időre szól a szerződésük, de ezután munkafelesleggé nyilvánítják majd őket, s valamennyiüknek újból kell majd pályáznia a munkahelyekre, egyelőre nem tudni. A városban amolyan nyílt titokként beszélnek róla, hogy a November 11. Általános Iskolát a Vajdasági Magyar Szövetség a koalíciós szerződés alapján „átengedte” a Szerb Haladó Pártnak, amely most így ennek az intézménynek a pedagógiai vezetőjét adja, mivel a Stevan Sremac Iskolaközpont igazgatója Urbán Zsuzsanna (VMSZ).

Urbán Zsuzsanna, a még működő Stevan Sremac Iskolaközpont igazgatója

Ha megtörténik az átszervezés, akkor logikus lenne, hogy Urbán a November 11. igazgatói posztját töltené be, de ezzel a haladók biztosan nem fognak egyezni, esetleg csak úgy, ha egy másik intézmény vezetői posztját elkapják cserébe.

Ebből is látszik, hogy egy problémákkal és gondokkal teli időszak kezdődik a zentai oktatásban az iskolák szétválásával, s nagy kérdés, hogy a hatalmat gyakorló pártok a saját embereiknek szánt pozíciók megerősítésén dolgoznak majd, vagy a diákok és a tanárok kerülnek majd a középpontba, akik nélkül nem lesz szükség sem igazgatókra, sem politikusokra…