Ismét tanúi lehetünk annak, mi történik akkor, ha az állam, illetve intézményei nem őrködnek éber szemmel a kulturális-történelmi örökség sorsa felett. Pontosabban annak, hogy mi történik akkor, ha az állam áldásával és pénzével teszik tönkre egyesek épített örökségünket.

A Belgráddal már teljes egészében összenőtt Zimonyban található az úgynevezett Gárdos-komplexum. Ez (volt) az egyik utolsó olyan óvárosi rész, amelyet eddig nem érintett a „modernizáció” szele. Eddig. Mert az utóbbi napokban a közösségi médiában egyre több videófelvétel tanúskodik arról, hogy a műemlékvédelem alatt álló negyedet légkalapácsokkal verik apró darabokra.

A zimonyi sétány felújítására irányuló terv nem új keletű, a belgrádi városvezetés már tavaly is beszélt róla nyilvánosan, csak akkor nem nagyon figyelt oda senki. Hiszen a Hunyadi-torony megújításáról, környékének rendbetételéről volt szó. Arról nem, hogy Belgrád utolsó történelmi városrészét, a Gárdos-hegy zömét egyszerűen lebetonozzák. A projekt Ksenija Bulatović építész tervei alapján valósul meg, akinek szándéka, hogy „kozmetikai fogásokkal Zimonynak ezt a részét olyan oázissá varázsolják, ahová özönlenek a helyiek és a turisták”, ahogyan a novosti.rs egy tavaly augusztusi cikke idézi. Ksenija Bulatović az eddig érintetlen, halk és rejtett városrészt lebetonozná, fitnesz-központot építene rá, üvegtetős színpadot, valamint ünnepségek és bemutatók tartására alkalmas épületeket. Ennek a hölgynek a nevéhez fűződik a belgrádi Cvetni trg (Virág tér) elcsúfítása is. Most a Hunyadi-torony közelében lévő középkori vármaradványokat takarítja el.

Nem is olyan régen még így néztek ki a középkori várfal maradványai